Klimaatactivisten komen zondag toch naar strand Oostende

Oostende heeft toestemming gegeven om de Klimaatmars te organiseren op 6 december. Toch zullen zondag verschillende activisten verzamelen in de badstad om een mensenketting te vormen.

Er mag op 6 december alsnog een Klimaatmars plaatsvinden in Oostende. De organisatie blijft weliswaar voorzichtig en concentreert zich eerst op een digitale actie nu zondag. Climate Express en Klimaatcoalitie willen een humoristische actie op poten zetten ter vervanging van de Klimaatmars. "We zullen oproepen om een thuisbetoging te organiseren. Mensen kunnen dan in hun eigen omgeving een klimaatboodschap delen op sociale media en op een website", vertelt Joeri Thijs. Gisteravond raakte bekend dat er op 6 december een Klimaatmars mag georganiseerd worden in Oostende. De organisatie neemt weliswaar een afwachtende houding aan. "We willen nog op straat komen, maar er verandert veel en dan is het moeilijk om mensen te mobiliseren."


Ondanks de afgelasting zullen er zondag toch klimaatactivisten afzakken naar het strand in Oostende. "De top in Brussel kan wel beveiligd worden maar een vreedzaam protest van burgers niet", klinkt het verontwaardigd. Ondermeer vzw Climaxi roept op om zondag samen te komen om 12 uur aan het Klein Strand. "Ze kunnen ons moeilijk verbieden om de zeedijk te betreden. We zullen vanop het Klein Strand een menselijke ketting vormen." Pas gisterenavond kwam het nieuws dat er alsnog een Klimaatmars georganiseerd zal worden. "We blijven doorgaan met de mensenketting zondag, want wie weet gaat de mars uiteindelijk weer niet door", zegt Bultiauw. Hoeveel volk er zondag naar het strand komt, is onduidelijk.


(LBB)