Keuzecoach Eva helpt je knopen doorhakken: “In deze hectische tijden is kiezen moeilijker dan ooit”

Keuzecoach Eva Teetaert (42).
Benny Proot Keuzecoach Eva Teetaert (42).
De Oostendse Eva Teetaert (42) is de eerste keuzecoach in Vlaanderen. Ze werkt als docent in een hogere opleiding Verpleegkunde, maar stampte ook een eigen praktijk uit de grond. Ze helpt bij studiekeuzes, keuzes binnen de loopbaan of belangrijke levensbeslissingen. “Ik maak nooit de keuze voor mensen. Ik hou hen een spiegel voor zodat ze zelf bewuster kunnen kiezen.”

Kiezen is verliezen. Vaak zijn mensen bang om de verkeerde keuze te maken. “Het vraagt soms lef”, zegt Eva Teetaert. “Het grote probleem is dat mensen niet kiezen of ongelukkig zijn met hun keuze. Ik zelf koos de verkeerde opleiding na mijn middelbaar. Ik ben voor lerares gegaan omdat ik een praktische opleiding met kinderen toen het meest zag zitten. Maar later heb ik verder agogische wetenschappen gestudeerd aan de universiteit, net omdat niemand mij een spiegel voorhield bij belangrijke beslissingen.” 

Mond-aan-mondreclame

Evastartte in oktober als keuzecoach en begeleidde ondertussen al een 20-tal mensen. “Het loopt verrassend goed. Mensen komen via mond-aan-mondreclame bij mij terecht. Het gaat vaak om leerlingen die een studiekeuze moeten maken, maar op het vlak van werk en relaties snel ik te hulp. Ik kan ook in bedrijven mensen coachen door hen veerkrachtiger te maken. Soms kan iets kleins al veel veranderen.” 

Geen therapie

Eva maakt meteen duidelijk dat ze geen therapie geeft. De meeste mensen komen voor een drietal sessies. “We gaan eerst de levenswaarden achterhalen. Wat vindt iemand belangrijk in het leven? Waar halen ze energie uit? Dan probeer ik te achterhalen wat de talenten zijn en doe ik eventueel een persoonlijkheidstest. Ik geef ook huiswerk mee om mensen te laten stilstaan bij zichzelf. Ze krijgen uiteindelijk een analyse van zo’n 20 pagina’s over zichzelf. Dat is heel confronterend, maar ik merk dat het meestal als een opluchting komt. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en nemen ze makkelijker beslissingen.”

Hectische tijden

In deze hectische tijden is kiezen moeilijker dan ooit. “We hebben de illusie dat we alles kunnen doen, maar dat maakt het net moeilijker. Als jongere kan je terecht op 50 universiteiten en hogescholen. De hersenen van 17-jarigen zijn biologisch nog niet klaar om zulke grote beslissingen te nemen. Door de opties te beperken en objectief te kijken wat ze echt graag willen doen, maken ze een betere keuze voor hun toekomst.”

Alhoewel Eva nog maar enkele maanden bezig is draait de praktijk goed. Ze geeft ook lezingen, zoals donderdag 14 maart in het College.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.