Kankerpatiënten brengen hun verhaal nu ook naar Vlaanderen

Ik ben kankerpatiënt, et alors? trekt door Vlaanderen
LBB Ik ben kankerpatiënt, et alors? trekt door Vlaanderen
In januari brachten een 15-tal mensen die leven met kanker hun verhaal op de planken. Het idee ontstond in de schoot van de Koninklijke Villa. Het succes was weliswaar zo groot dat het stuk deining veroorzaakte in de rest van Vlaanderen en nu op tournee gaat.

15 mensen, elk met hun eigen verhaal rond kanker zetten een uniek project op poten. Het idee komt van Ilse Avereyn, die tijdens haar behandeling was beginnen schrijven. “Toen ik in de Koninklijke Villa kwam om te revalideren ontdekte ik dat er ook anderen waren die neerpenden wat hen overkwam en ik wou daar iets mee doen”, lichtte Ilse toe. Er werd een oproep gelanceerd onder de lotgenoten en al snel ontstond een groep van 15 mensen die wilden meewerken met elk hun eigen inbreng. Het resultaat is een oprechte voorstelling met teksten, muziek, beelden en geluid. Met de voorstelling wilden de deelnemers ondermeer de taboes doorbreken die er nog zijn rond kanker en mensen sensibiliseren. “Na de voorstelling in januari kwamen er aanvragen om de voorstelling nog eens te brengen, ondermeer als vorming in ziekenhuizen. De deelnemers zagen dat wel zitten. Het project heeft hen kracht gegeven. Iemand zei zelfs dat het de beste therapie was zie ze konden krijgen. We mogen al langs in Oostkamp, Knokke, Schoten en eventueel Gent. Op die manier kunnen we kanker bespreekbaar maken in Vlaanderen”, licht Tom Decraecke van de Koninklijke Villa toe.

De deelnemers zelf zien het helemaal zitten. “We hadden nooit voorzien dat het project een vervolg zou krijgen. We zijn ondertussen een hechte groep geworden en ondervinden ook veel steun aan elkaar. Het is leuk dat we op die manier nog kunnen samenkomen. De repetities voor de eerste voorstellingen waren zwaarder dan nu, maar je beleeft alles toch heel intens. Ik besef dan ook wel dat er een moment zal komen waarop we dit hoofdstuk ook zullen willen afsluiten”, zegt Ilse Avereyn. Het succes ligt hem vooral in de oprechte inbreng van de deelnemers. “Er zijn niet zo veel voorstellingen rond kanker en het unieke is dat bijna iedereen op het podium ook zijn eigen verhaal vertelt.” Dat de zorgsector naar hen wil luisteren is heel positief. “We zijn in sommige stukken wel kritisch voor de zorgsector bijvoorbeeld naar communicatie toe. We hopen dat ze het oppikken en ermee aan de slag gaan. Je moet de behandeling doorstaan, maar hoe zaken gecommuniceerd worden kan al een groot verschil maken.”

Het Steunfonds van de Koninklijke Villa springt financieel bij om de tour mogelijk te maken. De opbrengsten gaan aan de andere kant naar een droommuur. “Mensen die bij ons revalideren mogen hun droom opschrijven op een muur en met het geld dat we ophalen willen we die dromen realiseren”, zegt Decraecke.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.