Jongeman (21) sterft na val van zes verdiepingen hoog tijdens vlucht voor de politie

R.V. (21) uit Bredene stierf woensdagavond, nadat hij zes verdiepingen naar beneden viel tijdens een vlucht voor de politie.
rv R.V. (21) uit Bredene stierf woensdagavond, nadat hij zes verdiepingen naar beneden viel tijdens een vlucht voor de politie.
In Oostende is woensdagavond de 21-jarige R.V. uit Bredene om het leven gekomen na een val van het dak van een appartementsgebouw, in de Torhoutsesteenweg. Het slachtoffer stond onder voorwaarden en probeerde via het dak te ontkomen aan de politie. Maar hij viel in een koker en stortte zes verdiepingen naar beneden op een binnenkoer. Het levenloze lichaam werd pas donderdagmorgen opgemerkt. “R. was zeker geen slechte jongen, maar trok op met verkeerde mensen.”

De politie klopte woensdagavond op de deur van een appartement op de zesde verdieping van de Torhoutsesteenweg 349. De aanleiding is niet geheel duidelijk. Medebewoners spreken van geroep, getier en slaande deuren die tot beneden te horen waren, alvorens de politie aankwam. In elk geval was R.V., vrij onder voorwaarden, daar aanwezig. De jongeman werd in januari nog veroordeeld tot 2 jaar cel onder voorwaarden, voor een schietpartij in het station van Oostende in juli 2019. De aanwezigen in het appartement weigerden de deur te openen, waardoor de politie de deur dan maar openbeukte. Samen met een kameraad was R.V. via een brandtrap naar het dak van het appartementsgebouw gevlucht. Volgens vrienden had hij een panische angst voor de politie opgebouwd. Was dat de hoofdreden om te vluchten of had hij z’n voorwaarden geschonden en wilde hij zich daarom onttrekken aan de vaststellingen? ? Sinds zijn jeugd kwam de jongeman namelijk al meermaals in aanraking met politie en justitie. 

Op deze binnenkoer werd het lichaam van R.V. donderdagmorgen aangetroffen. Er kon geen hulp meer baten. De jongeman viel naar beneden tijdens het vluchten voor de politie.
BBO Op deze binnenkoer werd het lichaam van R.V. donderdagmorgen aangetroffen. Er kon geen hulp meer baten. De jongeman viel naar beneden tijdens het vluchten voor de politie.

Luide plof

In het appartement werd een jonge vrouw opgepakt en geboeid weggebracht. Op het dak kon de politie de kameraad arresteren, maar van R.V. was geen spoor. Het was er pikdonker. Bewoners van de Torhoutsesteenweg 343 hoorden een luide plof, maar wisten niet wat de oorzaak daarvan was. Bij het ochtendgloren werd dat plots duidelijk. Hij viel door een koker van een dak van een appartementsgebouw verderop en stortte zes verdiepingen lager te pletter op een binnenkoer. Voor de jongen kon geen hulp meer baten. 

Politie opgeroepen

De avond ervoor was de politie van Oostende opgeroepen voor gerechtelijke feiten in de Torhoutsesteenweg, waar in het belang van het onderzoek verder niet over kan worden gecommuniceerd”, zegt het parket van Brugge. “De 21-jarige man bleek in verband te kunnen worden gebracht met deze oproep maar werd niet aangetroffen, in tegenstelling tot enkele andere personen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de man inderdaad op die plaats aanwezig was en of hij zich via het dak van het appartementsgebouw van de plaats heeft verwijderd”, aldus de mededeling van het parket. 

Nooit visueel contact

“Kennelijk zou op sociale media het gerucht circuleren dat de man zou zijn achtervolgd door de politie, maar hij kon op geen enkel ogenblik worden aangetroffen. Het onderzoek loopt”, aldus de uitleg van het Brugse parket. 

De politie woensdagavond in de Torhoutsesteenweg in Oostende, tijdens de interventie in nummer 343.
Bart Boterman De politie woensdagavond in de Torhoutsesteenweg in Oostende, tijdens de interventie in nummer 343.

Geen slechte bedoelingen

Vrienden omschrijven R.V. nochtans als een jongen met een goed hart, die zich echter af en toe liet meeslepen en zo in de problemen kwam. “Dat kan ik beamen”, zegt advocaat Kim Devoldere. “Ik stond R. eerder bij toen hij voor de jeugdrechtbank moest komen. Het was iemand met het hart op de juiste plaats, maar hij had begeleiding en structuur nodig. Hij was soms te trots om hulp te vragen. Het gevolg was dat hij dan ronddwaalde en met de verkeerde mensen optrok. Slechte bedoelingen had hij evenwel nooit. Eerlijk? Ik ben zelf erg geschrokken door zijn overlijden, want ik kon eigenlijk goed opschieten met hem. Over de omstandigheden van zijn overlijden weet ik voorlopig erg weinig”, aldus Kim Devoldere. Hij werd ingelicht door de moeder van R.V., die ondersteboven is van het nieuws. 

Slachtoffer R.V. viel door een koker op het dak van dit appartementsgebouw in de Torhoutsesteenweg 343 in Oostende.  De jongen was op slag dood. Hij was gevlucht via het dak van nummer 349.
Benny Proot Slachtoffer R.V. viel door een koker op het dak van dit appartementsgebouw in de Torhoutsesteenweg 343 in Oostende. De jongen was op slag dood. Hij was gevlucht via het dak van nummer 349.