Hoogbejaarde zilvermeeuw bezoekt Oostende

De hoogbejaarde meeuw.
Foto Roland Francois De hoogbejaarde meeuw.
In Oostende is een 29-jarige zilvermeeuw opgemerkt: WAGL. Er zijn weinig meeuwen die deze leeftijd halen.

WAGL kwam in zijn lange leven al regelmatig naar Oostende. "Op 7 juli 1986 kreeg in een meeuwenkolonie in Nederlandse Schoorl een zilvermeeuwkuiken een witte kleurring (met de letter A) aan de linkerpoot en een groene kleurring (met de letter L) aan de rechter. Door deze kleurringen kon de zilvermeeuw WAGL van dan af worden opgevolgd", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.


Roland François gaat al jaren fervent op zoek naar gekleurringde meeuwen. "Op 28 december 1986 kwam hij WAGL voor het eerst tegen in de haven van Oostende. Daarna verdween deze meeuw een hele tijd, maar op 14 februari 2003 deed ze opnieuw de haven van Oostende aan." WAGL zat toen al in haar 16ste levensjaar. Maar het werd nog opmerkelijker. Nadat deze ouderling op 17 januari 2015 nog was gespot aan de pier van IJmuiden (Nederland), liep Roland ze weer tegen het lijf op 25 januari 2015, opnieuw in Oostende. Op 18 februari 2015 verbleef deze ouderdomsdeken nog steeds in Oostende", laat Verbelen weten.


Het beest is nu bijna 29, wat er een bejaarde van maakt onder de zilvermeeuwen. Bij zilvermeeuwen treedt er onder de volwassen exemplaren een jaarlijkse sterfte op van ongeveer 12 procent. Onder jonge vogels ligt die jaarlijkse sterfte nog een pak hoger.


"Het is een krasse knar dus, maar de alleroudste Belgische zilvermeeuw is hij niet." (LBB)