Het wonder is geschied! Een expo rond de Vlaamse film: “Ik word hier zelfs emotioneel van”, zegt Erik Van Looy

Erik Van Looy was een van de gasten bij de opening van de expo.
Benny Proot Erik Van Looy was een van de gasten bij de opening van de expo.
Een ‘must see’ voor liefhebbers van de Vlaamse film: de nieuwe expo ‘Het wonder is geschied!’ in Fort Napoleon in Oostende. Heel wat schoon volk woonde de opening alvast bij. Regisseur Erik Van Looy is vol lof. “Ik vind deze tentoonstelling ontroerend, en niet alleen omdat ik er zelf ook tussen sta.”

Op de volgende editie van Filmfestival Oostende is het nog wachten tot 15 januari 2021. Niet getreurd: tussendoor brengt FFO de expo ‘Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen’. Het moet een viering worden van twintig jaar nieuwe Vlaamse film in Fort Napoleon, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom.

“Ik was samen met Ben een koffie aan het drinken toen hij het idee om een expo in te richten op tafel gooide”, zegt Peter Craeymeersch, directeur van FFO. “Ondanks het verschuiven van ons festival van september naar januari wilden we onze sabbat niet zomaar laten passeren. Het festival bestaat dan ook al veertien jaar en reikt intussen al tien jaar de Ensors, de belangrijkste Vlaamse filmprijzen, uit.”

(lees verder onder de foto)

Herken jij uit welke films deze kostuums komen?
Benny Proot Herken jij uit welke films deze kostuums komen?

De expo moet jong en oud kunnen bekoren aan de hand van kunst, artefacten, kledij, beeld en klank. Op mannequinpoppen zie je bekende filmoutfits, zoals die van ‘De Patrick’, ‘Patser’ of ‘Cargo’, allemaal netjes vormgegeven voor stylist Cleo Baele. Extra plezant: tien toonaangevende grafische kunstenaars, onder wie Eva Mouton, Jaune en Lectrr, brengen hun interpretatie van instant Vlaamse filmklassiekers. 

Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit ‘Charlie en Hannah gaan uit’, de hamer uit ‘De Patrick’, de poppen uit ‘Ce magnifique gâteau’ en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Niet te vergeten: behalve een blik op de afgelopen twintig jaar keert de expo ook verder terug in de tijd. Zo kom je te weten hoe de allereerste bioscoop in ons land haar deuren opende.

(lees verder onder de foto’s)

Benny Proot
In het Fort Napoleon van Oostende opent een nieuwe expo die de geschiedenis van de Vlaamse film belicht, getiteld 'Het Wonder is Geschied'.
Benny Proot In het Fort Napoleon van Oostende opent een nieuwe expo die de geschiedenis van de Vlaamse film belicht, getiteld 'Het Wonder is Geschied'.

Heel wat schoon volk woonde de opening van de expo bij. Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA) roemde het wonderlijke palmares van de Vlaamse film. “Vlaanderen is een vrij beperkte doelgroep voor cinema, zelfs als je er nog Nederland bijneemt. Toch slaagden we erin om zes nominaties voor een Oscar te bemachtigen en onder meer drie filmprijzen in Venetië en telkens twee in Berlijn en Cannes te winnen.” 

Fort Napoleon is een inspirerende omgeving voor een film. Maar dan moet die tentoonstelling eerst weg zijn

Erik Van Looy, regisseur

Ook actrice Barbara Sarafian en regisseur Erik Van Looy zakten naar Oostende af. “Ik vind deze expo zelfs ontroerend”, reageert Van Looy. (knipoogt) “Niet omdat ik er zelf ook tussen sta, maar omdat hier een ongelooflijk rijke geschiedenis op knappe wijze wordt belicht. De tentoonstelling is ook heel volledig. De Vlaamse cinema heeft de afgelopen decennia fantastische stappen gezet en dat komt hier mooi aan bod. Ook de oudere geschiedenis komt aan bod, wat een belangrijke basis vormde. Bovendien is Fort Napoleon een prachtig decor. Ik was hier voordien nog nooit geweest. (lacht) Ja, dit is wel een inspirerende omgeving voor een film, maar dan moet die tentoonstelling eerst weg zijn.”

Podcast

Van Looy is een van de bekende gezichten die heeft meegewerkt aan een speciale reeks podcasts op Radio 1. Ook Koen De Bouw, Felix van Groeningen, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Fien Troch, Eva Cools en Gilles Coulier hoor je hier in terug. 

Praktisch

De toegang voor volwassenen bedraagt 9 euro, voor 6- tot 12-jarigen is dat 7 euro. Wie jonger dan 6 jaar is, mag gratis binnen. De expo is tot 11 oktober elke dag open van 10 tot 18 uur, vanaf september is er met maandag een sluitingsdag. Tickets en info via www.filmfestivaloostende.be.

Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot
Dit decorstuk komt uit de film Pauline en Paulette.
Benny Proot Dit decorstuk komt uit de film Pauline en Paulette.
Benny Proot
Benny Proot