Havenbaas blijft verantwoordelijkheid voor dood jobstudent (17) afschuiven

Kenny (17) stierf in 2013 na een arbeidsongeval.
Benny Proot Kenny (17) stierf in 2013 na een arbeidsongeval.
Ook in beroep schuift havenbaas Paul Gérard de verantwoordelijkheid voor de dood van jobstudent Kenny Maenhoudt (17) van zich af. De jongen liet het leven na een arbeidsongeval in de Oostendse haven drie jaar geleden. "Geef gewoon toe dat jullie fouten hebben gemaakt", zei de moeder van het slachtoffer.

Kenny Maenhoudt was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Door een ontploffing kreeg de jongen het deksel van de boei in zijn gezicht. Hij bezweek later aan zijn verwondingen. Havenbaas Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende staan terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo was er geen grondige risicoanalyse gebeurd. Bovendien moest de jobstudent in de boei kruipen, terwijl dat niet in zijn taakomschrijving stond.


In eerste aanleg kreeg Gérard drie maanden met uitstel. Gisteren in het hof van beroep, drie jaar na het ongeval, bleef de man de verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Zijn advocaten schoven de schuld opnieuw door naar Dirk C., die in hetzelfde atelier werkte en een kabeltje in de boei zou hebben doorgeknipt. "Kenny heeft alvast niks verkeerds gedaan", zei de advocaat van Gérard. "Uit ons onderzoek blijkt dat iemand de hele kabel in de boei had doorgeknipt. Daardoor ontstond een kortsluiting, een vonk en de explosie. Niemand van ons zou het in zijn hoofd halen om die kabel door te knippen. Iemand van DAB Vloot heeft dat gedaan. Wij kunnen onmogelijk verantwoordelijk gesteld worden." Gérard zei nog dat 'een explosie niet te voorzien was'.


Maar volgens de arbeidsauditeur ligt de kern van het probleem elders. "Ik heb geen enkele risicoanalyse gevonden, geen enkele preventiemaatregel rond explosiegevaar. Een jobstudent mocht zo'n taak ook niet uitvoeren. In het verleden zijn er al pv's opgesteld voor ontploffingen van zo'n boei op zee." Hij vraagt dan ook een bevestiging van straf.


Op het einde van het proces nam Kenny's mama Elke nog emotioneel het woord. Haar boodschap was duidelijk: "Neem jullie verantwoordelijkheid en zeg dat jullie fouten hebben gemaakt." Uitspraak op 1 juni. (JEW)