Gynaecologe sterft op de fiets

Brigitte Timmermans (52) aangereden tijdens etixx classic

De Opel Astra heeft een verbrijzelde voorruit na het dodelijke ongeval.
Ronny De Coster De Opel Astra heeft een verbrijzelde voorruit na het dodelijke ongeval.
Gynaecologe Brigitte Timmermans (52) uit Oostende is zaterdag om het leven gekomen tijdens de Etixx Classic, een tocht voor wielertoeristen. Op een kruispunt in het Henegouwse Elzele werd ze aangereden door een auto. Brigitte moest enkele maanden geleden noodgedwongen stoppen bij AZ Damiaan, omdat ze leed aan jongdementie.

Brigitte Timmermans was zaterdagmorgen samen met een bevriend koppel aan het fietsen tijdens de Etixx Classic toen het op het kruispunt van de drukke Ninoofsesteenweg met de Vierwindenstraat in het Henegouwse Elzele gruwelijk mis ging. De wielertoeriste had de steenweg overgestoken en had aan de middenberm gewacht om deel twee van het kruispunt te overbruggen. Ze merkte een Opel Astra niet op, de bestuurder kon niet meer tijdig stoppen. Brigitte overleed ter plaatse, voor de ogen van haar vrienden.

Geen seingevers

Opvallend: over het hele traject stonden ruim 83 seingevers, maar op het drukke kruispunt in Elzele ontbraken die. Johan Butsraem en Martine Kerckaert uit Oostende passeerden langs het ongeval. "We zagen die vrouw liggen, bedekt met een wit doek", vertelt Johan. "Verschrikkelijk. De hele tocht hebben we aan haar moeten denken. Onbewust rij je dan nog voorzichtiger en trek je al eens sneller aan je rem."

Over de organisatie van de Etixx Classic waren de 7.000 wielertoeristen nochtans erg te spreken. "Die zat goed in elkaar", klinkt het. "We vonden het alleen wat raar dat er op die plaats geen seingevers stonden. Dat zou toch wel gemogen hebben." Volgens Jo Delbaere, hoofd van Etixx Classic, was het een weloverwogen keuze om daar geen seingevers te posteren. "Na het overleg met de Elzeelse burgemeester is er beslist om in zijn gemeente geen seingevers te plaatsen. Zo wilden we geen vals gevoel van veiligheid creëren. We wilden vermijden dat de fietsers blind het kruispunt zouden oversteken, alsof het een koers zou zijn", zegt Delbaere.

Geliefde arts

Op Facebook regent het volop steunbetuigingen na het overlijden van Brigitte Timmermans. Ze was in Oostende een bekende gynaecologe en werkte jarenlang als arts in het AZ Damiaan. Enkele maanden geleden moest ze haar activiteiten noodgedwongen stopzetten. "Het was algemeen geweten dat dokter Timmermans met jongdementie kampte", verduidelijkt woordvoerder Kevin Mollet. "Haar aandoening was volgens haar te ver gevorderd om nog te kunnen functioneren als arts. Zij nam eind vorig jaar dan ook de beslissing om haar activiteiten als gynaecologe stop te zetten en geen consultaties meer te houden. Wij zijn in elk geval diep geschokt door haar overlijden. Dokter Timmermans was een erg gewaardeerde en geliefde arts. We gaan door een moeilijke periode." Brigitte laat een echtgenoot en kinderen achter.