Groen roept overdaad aan verkiezingsreclame halt toe

Geen borden in privétuinen, Slechts één folder met alle info

Groen wil bij de komende verkiezingen komaf maken met de overdaad aan verkiezingsfolders en een wildgroei aan verkiezingsborden in voortuinen. "De lawine aan papier is overdreven en niet goed voor het leefmilieu", vindt de partij. Andere partijen zijn al bereid om over het idee te spreken.

Fractieleider Wouter De Vriendt riep zijn collega's in de gemeenteraad op om een gentleman's agreement gezamenlijk te ondertekenen. Dit charter bevat twee pijlers. "Ten eerste beloven de partijen en hun kandidaten om geen verkiezingsborden te plaatsen in privétuinen. Zoals altijd voorziet de stad zelf voldoende borden, verspreid over Oostende, waarbij elke partij een plank voor affiches ter beschikking krijgt. Dat moet ruim volstaan", vinden Wouter De Vriendt en collega-gemeenteraadslid Natacha Waldmann. "Ten tweede wordt ook beloofd om slechts één verkiezingsfolder in de brievenbus te bezorgen. De partijen kunnen afspreken om kort voor de verkiezingen elk een folder samen in een enveloppe te steken en die enveloppe door bpost te laten bezorgen. De kosten voor die ene verzending worden dan door alle partijen gedeeld."

Voortrekker

Groen wil dat Oostende voortrekker wordt van een ecologische verkiezingscampagne.


"De kiezer voldoende informeren kan ook zonder volgepropte brievenbussen en her en der houten tuinborden. We lanceren deze oproep vanuit een oprechte bekommernis om ons milieu en we reiken de hand aan de andere partijen. We hopen dat ze zich mee willen engageren om het in 2018 anders te doen." Eind november is een overleg gepland met verschillende partijen. Op sociale media lieten verschillende partijen weten dat ze het idee wel interessant vinden.

Voorzichtig positief

Toch is het nog afwachten of de partijen ook akkoord zullen gaan met de concrete invulling. Jeroen Soete, fractieleider voor sp.a, vindt het een goed initiatief, maar wil eerst het overleg afwachten. "We moeten het item ook nog intern eens bespreken. We zullen zeker luisteren naar het voorstel van Groen. Ik begrijp dat er een overdaad is aan folders, maar ik vind persoonlijk bijvoorbeeld dat de verkiezingsborden bij de verkiezingsfolklore horen. Je moet ook niet alles verbieden", vindt Soete. Ook N-VA is voorzichtig positief. "We zijn bereid om over het voorstel te spreken en indien mogelijk afspraken te maken, maar dat wil niet zeggen dat we onmiddellijk akkoord zullen gaan met de voorstellen van Groen. We zijn positief over het idee, maar we moeten er nog eens goed over nadenken en ook intern aftoetsen", zegt ook Björn Anseeuw.