Graf van een ridder ontdekt in Sint-Annakerk

Het graf werd in de 17de eeuw waarschijnlijk verplaatst
Benny Proot Het graf werd in de 17de eeuw waarschijnlijk verplaatst
Archeologen hebben per toeval twee grafzerken ontdekt bij werken voor een nieuwe verwarminsinstallatie in de Sint-Annakerk in Stene. Het gaat om een belangrijke historische vondst. De twee grafzerken dateren van circa 1320. Eén zerk is al zeker van een ridder, hoogstwaarschijnlijk een afstammeling van de familie Metten Eye.

De ontdekking werd al in februari gedaan, maar de betrokken partijen hebben eerst in alle stilte de grafstenen blootgelegd en onderzocht van wie ze kunnen zijn. De stad wil de vondst nu toch delen omdat er al heel wat geruchten de rond deden in Stene. “Volgens het gerucht zou er een schat gevonden zijn in de kerk en dat is dus voor alle duidelijkheid niet het geval”, benadrukt schepen Kurt Claeys. “Deze vondst is niettemin wel van een historisch belangrijke waarde. Deze ridder zwaaide hier in 1320 waarschijnlijk de plak. Er was tot nog toe een gat in de geschiedenis en deze vondst zou die wel eens kunnen opvullen. De steen en de figuren die er op staan zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit en zijn heel goed bewaard gebleven”, duidt de schepen nog. Het waren archeologen van Group Monument die er toevallig op stoten. “We hebben vier gaten gemaakt in de vloer met als doel de verwarming te voorzien in de vloer. We kwamen eerst uit op een oud vloerniveau. Toen we die verwijderden zagen we al snel dat er iets bijzonders onder lag. We waren uiteraard zeer verheugd. We hebben Ronald Van Belle, een specialist ter zake  erbij geroepen die bevestigde dat het een van de oudste grafstenen is die bestaan. Hij is bijzonder groot voor die tijd en waarschijnlijk in Doornik gemaakt en daarna naar hier gebracht. Dat moet een heel uitzonderlijk transport geweest voor de 14de eeuw. Daaruit kan je afleiden dat het om een heel belangrijke persoon gaat. Het graf lag oorspronkelijk in het koor, maar werd vermoedelijk in de 17de eeuw naar deze plaats verlegd toen er een nieuwe vloer werd aangelegd. Tegen die tijd wist niemand toch nog wie deze ridder was en werd het belang minder groot. Gelukkig voor ons is de steen wel behouden in de kerk”, vertelt archeoloog Tomas Bradt.

Het andere graf is in slechtere staat. Het gaat waarschijnlijk om de vrouw van de ridder en twee kinderen. Deze grafsteen werd al verplaatst naar de achterkant van de kerk. De grafsteen van de ridder zal waarschijnlijk blijven liggen en er komt een glazen plaat over met extra verlichting. Er moet hierover weliswaar nog gesproken worden met alle betrokken partijen. Sowieso komt Ronald Van Belle, doctor in de Kunstgeschiedenis en de Archeologie, terug om een afdruk te maken van de graven en zo misschien meer te weten te komen over de ridder.

De vondst zorgt ervoor dat de werken in de Sint-Annakerk langer duren dan voorzien. “We hopen dat we snel terug de kerk kunnen openen en dit stuk eventueel afzetten tot er duidelijkheid is over eventuele subsidies. We zijn uiteraard heel blij met wat hier gevonden is”, klinkt het bij de kerkfabriek.

Een detail uit het graf van de echtgenote
Benny Proot Een detail uit het graf van de echtgenote
De tweede grafsteen is in slechtere staat
Benny Proot De tweede grafsteen is in slechtere staat
Het Sint-Annakerkje kent een lange geschiedenis
Benny Proot Het Sint-Annakerkje kent een lange geschiedenis
Het graf van ridder Metten Eye is gemaakt uit Doornikse kalksteen. Het grafschrift is maar voor een klein stuk leesbaar
Benny Proot Het graf van ridder Metten Eye is gemaakt uit Doornikse kalksteen. Het grafschrift is maar voor een klein stuk leesbaarReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.