Goliath lokt 3.000 bezoekers

DEME STEELT SHOW MET SCHIP OM WINDTURBINES TE BOUWEN

Het schip Goliath valt vooral op door zijn vier grote studpalen.
Proot Het schip Goliath valt vooral op door zijn vier grote studpalen.
Meer dan drieduizend bezoekers hebben gisteren, op Open Wervendag, een kijkje genomen op het schip Goliath. Dat is een van de paradepaardjes van bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME. Slechts een zeldzame keer doet het schip een Belgische haven aan, waardoor de publieke belangstelling groot was.

DEME, voluit Dredging, Environmental & Marine Engineering, is vooral gekend voor haar baggerwerken, maar speelt ook een grote rol in de bouw van windturbineparken op zee. Het is een van de internationale marktleiders voor complexe waterbouwwerken en vervulde een voortrekkersrol in de realisatie van offshore windmolenparken, zoals die op de Thorntonbank voor onze kust. Met Goliath was een van haar prestigieuze schepen te gast in de Oostendse haven.


Het schip is dan ook 59,50 meter lang en 32,20 meter breed, heeft een platformoppervlakte van 1.760 vierkante meter en werd in juli 2009 te water gelaten. Zeg echter niet zomaar schip tegen Goliath. "We zijn een hefplatform", verduidelijkt manager Stef Van den Brande van DEME.


"Na deskundig en wetenschappelijk vooronderzoek kiest de Goliath het ruime sop om sokkels in de zeebodem te slaan. Vier studpalen van tachtig meter hoog slaan elk om beurten en diagonaal palen van elk driehonderd ton in de grond."


Ook in het Oostendse dok rustte het schip op haar vier studpalen. Behalve voor de jaarlijkse revisie loopt het schip amper de haven binnen. "De zestig bemanningsleden verblijven vier weken aan boord en zijn dan vier weken aan wal, maar de operaties lopen eigenlijk het hele jaar door. De bemanning komt per schip op de Goliath aan. Onderschat het werkritme niet: de shifts duren twaalf uur en dat omhelst alle soorten taken. Het eten - drie keer warm per dag - en internet zijn de belangrijkste voorzieningen voor de bemanning."

De bemanning kan zich onder andere ontspannen in de fitness.
Proot De bemanning kan zich onder andere ontspannen in de fitness.

Personeel gezocht

Net omdat het platform amper havens binnenloopt, was de opkomst gisteren erg hoog. Bussen met bezoekers reden af en aan, goed voor drieduizend nieuwsgierigen. "Je leest en hoort zoveel over windturbines op zee dat je wel eens meer wil te weten komen over hoe die parken gebouwd worden", vertelt bezoeker Mike Deriddder. "De Goliath is een interessante uitstap voor de hele familie: boeiend voor de ouders en indrukwekkend en cool voor de kinderen om zo'n kolossaal en ongewoon schip te bezoeken", stelt Sofia Vanloo."


Ook enkele sollicitanten tekenden present, want DEME zoekt voor dit jaar tweehonderd medewerkers voor alle gelederen. "Ook volgend jaar zoeken we 250 medewerkers. De offshore industrie is booming business. Toch vinden we moeilijk Belgische krachten: van de 34 nationaliteiten op de Goliath zijn er maar twee West-Vlamingen. We zoeken mensen met en zonder ervaring en staan vaak zelf in voor de opleidingen", besluit Van den Brande.

Daarnaast is er ook een tafeltennis en tafelvoetbal en ook een wasruimte.
Proot Daarnaast is er ook een tafeltennis en tafelvoetbal en ook een wasruimte.