Gewapende overvaller Gamma opgepakt

DADER VERBRASTE NAAR EIGEN ZEGGEN AL 7.500 VAN DE 10.000 EURO

De politie bij de Gamma na de gewapende overval van vorige vrijdag.
Foto Bart Boterman De politie bij de Gamma na de gewapende overval van vorige vrijdag.
Een 21-jarige Ayoub A. uit Tienen zit sinds dit weekend in de cel voor de overval op de Gamma. Ayoub A. maakte met een kompaan, die nog spoorloos is, liefst 10.000 euro buit, maar slechts 2.500 euro werd teruggevonden. De twintiger biechtte op dat hij twee weken geleden ook al een Aldi-filiaal in Leuven had overvallen.

Het gerecht boekte afgelopen weekend razendsnel resultaat in het onderzoek naar de gewapende overval van vrijdagmorgen op de Gamma-vestiging langs de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Zaterdag werd in Middelkerke al een verdachte opgepakt. Hoe de speurders de overvaller konden identificeren, is nog niet geweten. De 21-jarige man uit Tienen verbleef in een hotel en werd gearresteerd door de leden van een speciaal team. Ayoub A. bekende tijdens zijn verhoor dat hij een dag eerder samen met een kompaan de Gamma in Oostende had overvallen. De overvallers drongen het gebouw rond 8.45 uur via een zijdeur binnen, kort voor de opening, en bedreigden de twee aanwezige personeelsleden. Ze eisten de inhoud van de kluis en namen de vlucht met zo'n 10.000 euro aan cash geld. Bij de huiszoeking in de hotelkamer van A. vonden de speurders slechts 2.500 euro van dat bedrag terug. Waar de rest van de buit is, blijft een vraagteken. A. verklaarde dat hij de rest van het geld heeft uitgegeven. Van de tweede overvaller was gisteren nog geen spoor. A. houdt over de identiteit van zijn kompaan de lippen stijf op elkaar.

Geen doetje

De prille twintiger is dan ook allesbehalve een doetje. Ondanks zijn jonge leeftijd zou hij al meermaals veroordeeld zijn voor gewapende overvallen. Zelf beweert de Tienenaar het plannetje voor de overval in Oostende zelf beraamd te hebben. Bovendien bekende hij tijdens zijn verhoor de dader te zijn van één gewapende overval in Antwerpen en één overval op het Aldi-filiaal langs de J.P. Minckelerstraat in Leuven. Ook daar werd de supermarkt op 18 juni kort voor openingstijd overvallen.

Aanzienlijk bedrag

In Leuven reed de man omstreeks 7.45 uur de parking op met een bromfiets. Hij bedreigde een vrachtwagenchauffeur, die een levering aan het uitladen was, met een vuurwapen en dwong hem mee naar binnen. Samen met een winkelbediende wachtte hij de verantwoordelijke op. Hij dwong hem de kluis te legen en nam de vlucht met "een aanzienlijk bedrag", aldus het parket. Waarom A. de gewapende overvallen precies pleegde, is nog niet duidelijk.


De Tienenaar werd dit weekend aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Zijn advocaat kan voorlopig weinig kwijt over de zaak. "Ik kan enkel bevestigen dat mijn cliënt verklaringen heeft afgelegd over zijn eigen aandeel", zegt meester Jelle Dejaegher.