Gevaarlijke vliegtuigbom ontmanteld door DOVO, bewoners terug naar huis

De bom wordt naar de militaire kazerne in Meerdaal overgebracht.
Bart Boterman De bom wordt naar de militaire kazerne in Meerdaal overgebracht.
Door het aantreffen van een Engelse vliegtuigbom zijn dinsdagmiddag 43 mensen geëvacueerd uit de woontorens bij de Hendrik Baelskaai in Oostende. De bom kwam bloot te liggen op een naastgelegen werf. Vooraleer DOVO het springtuig kon ontmantelen, moest eerst de hele buurt worden ontruimd.

Volgens politiecommissaris Carlo Smits werd het springtuig van 250 kilo maandag al aangetroffen bij graafwerken langs de Hendrik Baelskaai. “Er werd gedacht dat het om een obus ging, zonder veel gevaar. DOVO zou de obus maandagmorgen ophalen, maar toen werd duidelijk dat het om een heel ander kaliber ging”, vertelt Smits. Het betrof een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog van 250 kilo zwaar, waarvan het ontstekingsmechanisme nog intact was. Politie, burgemeester, brandweer en DOVO besloten een perimeter in te stellen van 500 meter diameter, inclusief enkele woontorens op de Hendrik Baelskaai en bedrijven. 

In totaal werden volgens burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) 43 personen geëvacueerd. Onder hen Lieven Vanthuyne. “Ik was samen met mijn echtgenote naar de supermarkt. Toen we terugkwamen, mochten we niet meer naar ons appartement. Met een lijnbus zijn we vervolgens naar Duin en Zee overgebracht, samen met een twintigtal anderen. We zijn werden heel goed opgevangen met koffie en koekjes. We kregen telkens updates van de situatie, dus dat stemt ons tevreden”, reageert Lieven Vanthuyne.  

Na de vondst van de vliegtuigbom komen de eerste bewoners uit de perimeter aan in het centrum Duin en Zee.
Benny Proot Na de vondst van de vliegtuigbom komen de eerste bewoners uit de perimeter aan in het centrum Duin en Zee.

Andere geëvacueerde personen besloten om zelf kort onderkomen te zoeken. Na alle evacuaties, rond 13.45 uur, kon DOVO beginnen met het ontmantelen van de vliegtuigbom. “We zijn erin geslaagd om het ontstekingsmechanisme uit de bom te draaien. Was dat niet gelukt, hadden we het ontstekingsmechanisme eraf moeten zagen. Dat zou meer voeten in de aarde hebben gehad, maar was dus niet nodig. Het verwijderde ontstekingsmechanisme is vervolgens gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bom zelf is nog gevuld met springstof, maar kan niet meer ontploffen”, vertelt operatieleider Daniël Derde van DOVO. Volgens hem duurde de ontmanteling een kwartier, maar waren alle voorzorgsmaatregelen noodzakelijk.

Operatieleider Daniël Derde van DOVO.
Bart Boterman Operatieleider Daniël Derde van DOVO.

“Een perimeter van 500 meter bij dergelijke kalibers van vliegtuigbommen is nodig. Een ontploffing zou een krater van zeven meter diep kunnen veroorzaken, maar de impact is steeds tot veel verder te voelen. Bij ontploffing kunnen ramen tot op 250 meter aan diggelen worden geblazen”, aldus operatieleider Daniël Derde van DOVO. De bom werd overgebracht naar het militair domein in Meerdaal om vernietigd te worden. Rond 14 uur konden alle bewoners terug naar huis. 

De politie begint met de evacuaties op de Hendrik Baelskaai.
Benny Proot De politie begint met de evacuaties op de Hendrik Baelskaai.
De vliegtuigbom die voor alle oproer zorgt. Het gaat om een Engelse bom van 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog.
Bart Boterman De vliegtuigbom die voor alle oproer zorgt. Het gaat om een Engelse bom van 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANK WILLEMS

  Dit zijn helden met strepen , waar de sterren met de eer gaan lopen .

 • vital hoes

  Ik vind dat de mannen van DOVO wel is meer in de belangstelling zouden mogen staan, is wel hun job , maar een misser en ………………….

 • Tom Danneel

  @ Charles vanderperre al ligt het er al 100 jaar en komt nu pas boven maakt het niet minder gevaarlijk tzal maar eens in uwen hof moeten liggen !

 • Charles Vanderperre

  Blindganger ! Ligt er al 75 jaar ! En nu opeens schieten ze in aktie ! Komkommertijd zeker .