Gemeenten zien inkomsten stijgen

VOORAL TAKS OP TWEEDE VERBLIJVEN IS BELANGRIJK VOOR BADPLAATSEN

De inkomsten uit belastingen zijn voor alle steden en gemeenten in onze regio gestegen. Dat blijkt uit cijfers voor de belastinginkomsten van 2008 tot en met 2015. Met een stijging van 16 miljoen euro is het verschil het grootst in Oostende. Niet geheel onverwacht blijkt vooral de belasting op tweede verblijven een belangrijke inkomst voor de kustgemeenten.

De gemeenten in onze regio ontvingen in 2015 meer inkomsten uit belastingen dan in 2008. Vooral de belasting op tweede verblijven blijkt een grote inkomstenbron voor de kustgemeenten. Koksijde verdient 12,6 miljoen euro aan zijn tweede verblijvers, zo'n 29 procent van het totale budget. Er wordt in de kustgemeente geen personenbelasting geïnd, dus moeten de inkomsten vooral komen van de tijdelijke bewoners. Nieuwpoort spant weliswaar de kroon en haalt 36 procent van zijn belastinginkomsten bij tweede verblijvers.


Die bron van inkomsten is de laatste jaren zowat overal fors gestegen. De Panne en Oostende zijn de sterkste stijgers en verdienen 2,8 miljoen euro meer tussen 2008 en 2015. Nieuwpoort volgt met een stijging van 2,7 miljoen euro. Alleen De Haan verdiende minder.


Met een stijging van 16 miljoen euro aan totale belastinginkomsten is het verschil tussen 2008 en 2015 het grootst in Oostende. Lo-Reninge ging er het minst op vooruit met een stijging van 494.206,19 euro naar een totale opbrengst van 2,1 miljoen euro. De grote stijging in Oostende is vooral te verklaren door de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Dat is logisch, gezien de vele bouwprojecten in de stad. De belasting op tweede verblijven leverde maar liefst 2,8 miljoen extra inkomsten op.


Daarnaast zorgde ook het innen van boetes voor extra inkomsten. Ook op dat vlak is Oostende immers een uitschieter. Ter vergelijking: in Diksmuide werd in 2015 230 euro geïnd aan boetes, in Oostende was dat maar liefst 1.486.644 euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van 448.225 euro in 2008.


Volgens schepen van Financiën Bart Plasschaert komt de verhoging door de GAS-boetes, waarbij ook parkeerovertredingen nu door de stad zelf worden geïnd.

35 soorten belastingen

Oostende had in 2015 maar liefst 35 verschillende soorten belastingen. Van een belasting voor de afgifte van je paspoort of trouwboekje, tot belastingen voor terrassen, kamers en leurhandel. Het is logisch dat een toeristische stad meer belastingen heeft dan pakweg Koekelare, maar ook in vergelijking met steden als Kortrijk, Gent en Antwerpen is de badstad koploper.


"We hebben een aantal belastingen, zoals die op leurhandel, die eigenlijk heel weinig opbrengen. We willen de hoeveelheid belastingen wel herbekijken en een aantal samenvoegen. Veel belastingen vallen immers onder dezelfde sfeer, die kunnen we vereenvoudigen. We bekijken ook om te digitaliseren om sommige belastingen makkelijker te innen. Dat moet juridisch nog worden bekeken", licht schepen Bart Plasschaert (CD&V) van Oostende toe.