Geldnood dreigt voor kustredders

INTERCOMMUNALE VERLIEST VANAF 2019 WELLICHT 250.000 EURO PER JAAR

Paul Bruneel
De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) moet het vanaf 2019 wellicht met 250.000 euro per jaar minder doen. De provincie moet door een Vlaams decreet uit de intercommunale stappen, en wil dat bedrag niet langer betalen. Ook de Vlaamse overheid, die de kustredders al financiert, wil dat bedrag niet bijpassen.

Een decreet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) verplicht de provincies om tegen eind volgend jaar uit de intercommunales te stappen. De IKWV, zeg maar de strandredders van de Belgische kust, ziet op die manier zijn grootste geldschieter verdwijnen. Want de provincie West-Vlaanderen zorgt vandaag nog voor 250.000 euro. Dat geld valt dus weg. Gelukkig zorgt de Vlaamse overheid nog voor 120.000 euro en voorzien de gemeenten 110.000 euro. De gemeenten betalen ook de wedden van de strandredders, in totaal liefst 4 miljoen euro.

Private sponsors

"De geldproblemen dringen zich al een tijdje op, maar een oplossing is er nog steeds niet. Tegen eind dit jaar zouden we toch graag weten of we op zoek moeten naar een nieuwe geldschieter voor 2019", zegt IKWV-secretaris An Beun. "Op dit moment werken we al met private sponsors zoals Scapa Sports, Isuzu, AXA-bank en Studio 100. Maar voor een reddingsdienst is dat eigenlijk al vrij uitzonderlijk. Als Scapa Sports plots beslist te stoppen met sponsoren, moeten we op zoek naar honderden nieuwe outfits. Ik vind het trouwens niet meer dan normaal dat een overheid tussenkomt, het gaat tenslotte over niets minder dan de veiligheid van de burgers."


Voorzitter Johnny Devey kijkt in de richting van Brussel. "Daar lijkt men soms te vergeten dat meer dan de helft van de badgasten toeristen uit het binnenland zijn", aldus Devey. Maar de Vlaamse overheid is alvast niet bereid om de 250.000 euro bij te passen. Begin dit jaar verklaarde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) dat de Vlaamse overheid al 120.000 euro in de reddingsdienst pompt. "Het staat de provincie vrij om de 250.000 euro in de vorm van een subsidie te geven", zei hij nog. Maar gedeputeerde van de provincie Guido Decorte (CD&V) is het daar niet mee eens. "Als wij dat geld als subsidie zouden geven, dan is dat zoals lidgeld betalen voor een sportclub en dan de sporthal niet binnen mogen", aldus Decorte. Want de provincie moet immers de IKWV verlaten. "En er is meer. De jaarlijkse 250.000 euro is verzekerd tot en met 2018, maar in oktober 2018 zijn het verkiezingen. Dan is het aan mijn opvolger. Ik weet niet welke beslissingen er dan zullen vallen."

Tijd dringt

Het is een discussie die voor de kustredders weinig zoden aan de dijk brengt. "De tijd dringt. Eind dit jaar moeten wetoch aan onze begroting kunnen beginnen. Zonder die fondsen zullen we misschien noodgedwongen enkele reddingsposten moeten sluiten", besluit IKWV-voorzitter Johnny Devey.