Geen mildere straf voor luitenant van Roemeense pooier met prostitutienetwerk in Oostende

De bende werkte onder meer in ‘t Hazegras in Oostende.
Benny Proot De bende werkte onder meer in ‘t Hazegras in Oostende.
De Brugse strafrechter heeft een 39-jarige Roemeen woensdagmorgen geen mildere straf gegeven in het dossier rond een groot prostitutienetwerk in Oostende. Silviu-Gabriel B. was de luitenant van kopstuk Marius N. (38) en kreeg opnieuw een effectieve gevangenisstraf van twee jaar.

Het onderzoek naar de Roemeense prostitutiebende ging in december 2017 van start. De recherche van de Oostendse politie screende bij een reguliere controle de website redlights.be en stootte daarbij op twee Roemeense vrouwen die al langer actief waren in de wijk Hazegras. Het onderzoek bracht de speurders bij een Mercedes met Britse nummerplaat, die gebruikt werd om prostituees rond te voeren. De wagen dook onder meer op in het Antwerpse, maar werd in mei vorig jaar ook opgemerkt in Oostende. 

Mensenhandel

Marius N. (38) zat als passagier in de wagen. Hij stond in z’n thuisland al gekend voor mensenhandel. Het gerecht viel op 10 juli een pand in Antwerpen binnen. N. was er aanwezig samen met de vrouw. Aanvankelijk verklaarde de vrouw dat er geen problemen waren, maar uiteindelijk bleek ze toch slachtoffer te zijn van mensenhandel. “De vrouw kwam op vraag van Marius N. naar België. Ze moest al haar inkomsten aan hem afstaan en werd ook geslagen”, stelde de procureur. “Haar situatie was schrijnend. Net als andere slachtoffers had de vrouw geen weet van de advertenties waarin ze opdook. Ze werd gedwongen dingen te doen die ze niet wilde en moest gehoorzamen aan de klanten. Ze was doodsbang, want haar familie werd bedreigd.” 

Ook een tweede jonge vrouw verklaarde dat ze in opdracht van N. werkte en volledig onder zijn macht stond. Uiteindelijk kon het gerecht minstens vijf Roemeense vrouwen identificeren die vorig jaar slachtoffer werden van mensenhandel. Vier anderen werden ook door de bende gedwongen tot prostitutie, maar van hen kon het parket niet aantonen dat hun werkomstandigheden mensonterend waren. De bendeleider kreeg op 25 september van dit jaar 5 jaar cel. Zijn luitenant Silviu-Gabriel B. werd bij verstek veroordeeld tot 2 jaar cel, maar tekende verzet aan tegen die straf. Hij vroeg de rechtbank om een mildere straf, maar die ging daar woensdagmorgen niet op in.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.