Gastsprekers op Theater aan Zee geven inkijk in leven in armoede: “De ene was gewenst bij de geboorte, de ander niet”

Muzikale voorstelling RONJA breit verder op thema

Nathalie Andries en Lieve Bohy werken mee aan RONJA tijdens Theater aan Zee.
LBB Nathalie Andries en Lieve Bohy werken mee aan RONJA tijdens Theater aan Zee.
Op TAZ kan je nog op donderdag 8 augustus en vrijdag 9 augustus de muzikale theatervoorstelling RONJA bijwonen, over armoede en ongelijkheid. Op vrijdag komen ervaringsdeskundige Lieve Bohy van het Sociaal Huis in Oostende en opbouwwerker Nathalie Andries langs als gastsprekers. Zij tonen via anekdotes aan hoezeer armoede je levensloop bepaalt. “Want er heersen nog steeds veel vooroordelen over armoede”, zeggen Lieve en Nathalie.

Lieve werkt ondertussen al 3,5 jaar voor het Sociaal Huis in Oostende als ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Ze helpt bij het beleid en geeft tips vanuit haar ervaring. Vorig jaar ontwikkelden Lieve en Nathalie samen een dagboekgesprek. Ze vertellen over hun leven, van de geboorte tot het krijgen van kinderen, en tonen zo welke keuzes je kan maken. “Vooral de grote verschillen komen in het dagboekgesprek naar boven”, duidt opbouwwerker Nathalie Andries. “Zo was ik heel gewenst. Er werd uitgekeken naar mijn geboorte. Er werden foto’s genomen en er werd een mooi geboortekaartje ontworpen.” 

Weeshuis

Bij Lieve liep dat helemaal anders. “Ik was absoluut niet gewenst en woonde tot aan mijn drie maanden in een weeshuis. Er zijn geen foto’s van mij als baby en er is geen enkel aandenken aan de gebeurtenis.” De start in het leven is voor de twee vrouwen al onmiddellijk een groot verschil. “We praten over wonen, werk, relaties, kinderen en lichten zo toe hoe bepalend keuzes zijn in je verdere leven. Het is niet de bedoeling dat je op het einde van de avond medelijden hebt. We willen vooral aantonen dat het veel verandert als je de juiste mensen ontmoet.” 

Drempel

Die ervaring gebruikt Lieve nu in haar werk. Met hun deelname aan de theatervoorstelling RONJA hopen Lieve en Nathalie enkele clichés de wereld uit te helpen. “Er zijn nog altijd vooroordelen over mensen in armoede. Zo gaan mensen er vaak van uit dat als je werk hebt, je niet arm meer bent. Armoede is ook meer dan het tekort aan financiële middelen. Sommige mensen zijn sociaal geïsoleerd. Als je een beperkt budget hebt, is het immers ook moeilijk om activiteiten te doen.”  Maar ook mensen in armoede hebben vooroordelen. “Zo denken ze vaak dat andere mensen zich alles kunnen permitteren, terwijl iedereen zijn problemen heeft. Een inkijk in elkaars wereld kan het wederzijds begrip enkel verbeteren”, besluiten Nathalie en Lieve.  

Ronja

De muzikale theatervoorstelling RONJA, waarbij telkens gastsprekers worden uitgenodigd, gaat over Clara, de moeder van de 11-jarige Ronja. Zij tracht de beste moeder van de wereld te zijn, maar heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het verhaal werd geschreven aan de hand van tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede. De voorstelling maakt deel uit het artistiek project OchArme rond ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen. 

Er werden ook mensen in armoede uitgenodigd om te komen kijken. Het publiek wordt een mix. De voorstelling begint telkens om 18 uur. Er zijn al twee voorstellingen achter de rug. Erbij zijn, kan wel nog vandaag in het Andreasinstituut in de Steensedijk 151. Dan komen gastsprekers Katrien Kesteloot en Anne-Laure Vanhaverbeke. Vrijdag, wanneer Nathalie en Lieve op het programma staan, vindt de voorstelling plaats in Nieuwland, in de Nieuwlandstraat  76. Tickets kosten 30 euro in voorverkoop en zijn een euro duurder aan de deur. 

Meer info op theateraanzee.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.