Feest mee met James op Oktoberfoor

REUS STAPT VIJF JAAR IN OPENINGSSTOET EN DAT WORDT GEVIERD

Reus James trekt de kermisstoet op gang, hier in 2014.
Benny Proot Reus James trekt de kermisstoet op gang, hier in 2014.
Reus James viert zijn vijfde verjaardag, en daarom wordt de start van de Oktoberfoor een spetterend feest. Tijdens de openingsstoet stappen dit keer ook enkele reuzenvrienden mee. De Oktoberfoor zelf schotelt nieuwe spectaculaire attracties voor.

Vijf jaar geleden werd reus James - gebaseerd op het bekende zelfportret met bloemenhoed van de Oostendse schilder James Ensor - voor het eerst ingezet om het begin van de Oktoberfoor extra in de verf te zetten. Ondertussen lopen jaarlijks heel wat mensen mee in de stoet richting Oktoberfoor voor het officiële startsein. Een nieuwe traditie werd geboren. Reus James viert dit jaar op 5 oktober zijn vijfde verjaardag samen met enkele reuzenvrienden.


"We vertrekken met de stoet op de zeedijk ter hoogte van de Drie Gapers. Vanaf 17.30 uur wordt er verzameld om dan om 18 uur te vertrekken richting de Oktoberfoor", licht schepen Martine Lesaffre (Open Vld) toe. "Wie deelneemt aan de stoet, krijgt een kaartje waarmee je voor elke attractie maar 1 euro per rit betaalt. Speciaal voor de verjaardag zullen er naast James ook andere reuzen meelopen in de stoet en er is muziek door de Melody Makers."

In de attractie Around the World zweef je 60 meter hoog.
rv In de attractie Around the World zweef je 60 meter hoog.

74 attracties

De Oktoberfoor vindt in Oostende tussen 5 oktober en 4 november plaats. "Er zijn 74 attracties op het Sint-Petrus-en-Paulusplein, de Groentenmarkt, het Wapenplein en het Mijnplein. Naast klassiekers, zoals de paardenmolen of het viskraam, zijn er dit jaar weer enkele nieuwigheden. We zijn heel fier dat we deze konden binnenhalen voor de Oostendse kermis. Je kan rondraaien op de Tiki Party, met Around the World zweef je 60 meter boven iedereen en de Rock 'n Roll komt naar het Sint-Petrus-en-Paulusplein. Op de Groentenmarkt zijn er ook vernieuwde minibotsautootjes en op het Mijnplein kan je langs bij het loopkasteel Villa Chaos", zegt de schepen.

Halloween

Het Oostends Foorcomité investeert dit jaar ook extra in Halloween. "Er zijn geen grote evenementen meer rond Halloween in Oostende. Wij hebben daarom besloten om hier zelf nog meer op in te zetten", zegt voorzitter van het Foorcomité Natacha Semay, die zelf het lunapark op het Mijnplein uitbaat.


"Op woensdag 31 oktober zullen de foorkramen zoals voorgaande jaren extra aangekleed zijn. Nieuw is dat we als Foorcomité ook extra animatie aanbieden. Er komen steltenlopers, robots en heksen. Er zal ook een gratis schminkstand zijn, er wordt snoep uitgedeeld, er zijn liveacts en er kunnen originele foto's genomen worden", zegt Natacha Semay. Op maandag 29 oktober is er nog de traditionele verminderingsdag.