Extra ‘brugvrijwilligers’ gezocht om mee te helpen in de klas: “Mijn respect voor leraars is alleen groter geworden”

Vanessa Brysse helpt als brugvrijwiliger mee in de klas
LBB Vanessa Brysse helpt als brugvrijwiliger mee in de klas
In Vlaanderen zijn in totaal al zo’n 555 brugvrijwilligers van het Rode Kruis aan de slag om leerlingen extra begeleiding te geven. In Oostende zijn er op dit moment twee zo’n vrijwilligers. Het Rode Kruis is nu klaar om extra mensen in te zetten. “Elke woensdagmorgen kom ik als vrijwilliger twee lesuren meehelpen en voor ik het weet is de tijd om”, zegt Vanessa Brysse.

Sommige kinderen hebben het moeilijk op school en kunnen extra begeleiding goed gebruiken. Rode Kruis-Oostende werkt daarvoor met brugvrijwilligers. “Onze vrijwilligerswerking in Oostende is actief in de kleuter- of basisschool. Brugvrijwilligers helpen een leraar om kinderen ondersteuning te bieden bij hun schoolwerk. Ons project start altijd van een concrete hulpvraag en vanuit een school”, zegt Dominique Jansseune, coördinator van de brugvrijwilligers. 

Vanessa Brysse draait al twee jaar mee als vrijwilliger in basisschool Vogelzang. “Het brugfigurenproject van Rode Kruis-Vlaanderen sprak me aan omdat ik onderwijs voor alle kinderen zo belangrijk vind. In de klas kan ik mijn klein steentje bijdragen en de leerkrachten in het eerste leerjaar helpen waar ik maar kan. Elke woensdagmorgen kom ik als vrijwilliger twee lesuren meehelpen en voor ik het weet is de tijd om. Mijn taak is ook heel afwisselend: de ene keer begeleid ik anderstalige kinderen bij lezen en taal, de andere keer neem ik enkele kinderen apart om een toets in te halen of help ik bij een groepswerk in de klas. Het geeft me enorm veel voldoening omdat je heel veel liefde terugkrijgt van de kinderen. Je helpt hen waar nodig en je kan de leerkrachten toch een beetje ondersteuning geven. Mijn respect voor de leerkrachten is alleen maar groter geworden, want het is toch een hele klus om alles te kunnen bolwerken in een drukke klas waar meestal heel wat leerlingen extra ondersteuning nodig hebben.”

Meerwaarde

Volgens Sylvie Van Heddegem, zorgcoördinator basisschool Vogelzang, betekent de samenwerking een meerwaarde. “Onze klasgroepen vormen een mooie weerspiegeling van de maatschappij. Ook wij hebben op school maatschappelijk kwetsbare kinderen, allochtone kinderen, anderstalige nieuwkomers, kinderen die het om een bepaalde reden moeilijk hebben op school. Vanuit onze nood om de kloof te dichten tussen de school, de ouders en het kind konden wij rekenen op de hulp van een vrijwilliger vanuit dit project.”

Gezocht

In het begin nam Vanessa een groepje kinderen apart, maar dit jaar helpt ze altijd mee in de klas van het eerste leerjaar. Een extra paar handen in de klas biedt heel veel mogelijkheden. Tijdens de ondersteuning helpt Vanessa alle kinderen die nood hebben aan een extra duwtje in de rug voor lezen, schrijven en rekenen. Het Rode Kruis zoekt nu extra vrijwilligers om te helpen in de klassen. “We zijn heel selectief in onze keuze. De vrijwilligers moeten geen leerkrachten zijn, maar ze moeten wel voeling hebben met het onderwijs en kinderen. We willen project nu eerst uitbouwen in één school en daarna misschien ook naar andere scholen”, zegt Angelo Flederick.

Oostende steunt het project. “Het Rode Kruis is een professionele en belangrijke organisatie. Het is mooi dat ze met hun vrijwilligerswerking ook sociale doelen willen dienen. Ook in het onderwijs. Ik ben als schepen verantwoordelijk voor zowel Gezondheid als Onderwijs. Dit initiatief maakt me dan ook extra gelukkig”, aldus schepen Natacha Waldmann (Groen).

Voel ook jij je aangesproken om in dit project mee te gaan en kinderen te ondersteunen met hun schoolwerk? Neem dan contact op met Dominique Jansseune via dominique.jansseune@vrijwilliger.rodekruis.be of bel naar 0468/29.40.00

De kindjes van het eerste leerjaar in GO basisschool Vogelzang kijken elke week uit de komst van Vanessa. De stad steunt het project met schepen Natacha Waldmann
LBB De kindjes van het eerste leerjaar in GO basisschool Vogelzang kijken elke week uit de komst van Vanessa. De stad steunt het project met schepen Natacha WaldmannReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.