Extra afslagstroken voor kruispunt Torhoutsesteenweg met Elisabethlaan: “Gedaan met sluipverkeer in de wijken”

Benny Proot
Twee jaar na de werken aan het kruispunt van de Torhoutsesteenweg
met de Elisabethlaan starten er op 8 april nieuwe werken om de doorstroming in de Torhoutsesteenweg te verbeteren. Doordat het verkeer er vaak stropt, is er nu heel wat sluipverkeer in de omliggende wijken. Er komen nu extra afslagstroken zodat het doorgaand verkeer richting centrum minder gehinderd wordt.

In 2017 al pakte het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt van de Elisabethlaan met de Torhoutsesteenweg aan. Door een nieuwe regeling met de verkeerslichten werd de veiligheid van de voetgangers en fietsers verbeterd. “De ingreep van 2017 heeft er evenwel voor gezorgd dat er bijkomend sluipverkeer ontstaan is in de naastgelegen wijken. Zowel de Stad Oostende als het Agentschap Wegen en Verkeer willen dit sluipverkeer voortaan vermijden. Vooral stadinwaarts rijdt het verkeer door de wijken. Met een betere doorstroming op de Torhoutsesteenweg moet dat sluipverkeer weer tot het verleden behoren”, licht schepen Björn Anseeuw (N-VA) toe.

De Torhoutsesteenweg is de tweede belangrijkste in- en uitvalsweg voor Oostende. In combinatie met de vele winkels langs de Torhoutsesteenweg leidt dat tot een zeer moeilijke doorstroming op drukke momenten. “De aanpassingswerken aan het kruispunt met de Elisabethlaan houden in dat er een aparte en verlengde afslagstrook naar rechts wordt aangelegd op de Torhoutsesteenweg. Er komt ook een korte afslagstrook naar links. Het eindresultaat is dus drie rijstroken die op het kruispunt uitkomen, terwijl er vandaag maar één is. Zo verbetert de doorstroming en moeten automobilisten niet langer hun toevlucht zoeken in de wijken rond de
Torhoutsesteenweg,” verduidelijkt Anseeuw. Bij de werken op de  Torhoutsesteenweg zal het Agentschap Wegen en Verkeer tussen de Mariakerkelaan en de Elisabethlaan ook onderhoudswerken uitvoeren aan de parkeerstroken. Ook Farys zal op hetzelfde ogenblik de waterleiding in dit gedeelte saneren.

Handelszaken bereikbaar

Om dit alles te kunnen verwezenlijken werd het stuk vrije grond met reclamepanelen op de hoek onteigend. “Deze werken zullen de doorstroming richting centrum doen verbeteren zonder dat fietsers en voetgangers aan veiligheid moeten inboeten. De werken zullen starten op 8 april en eindigen eind mei. Om de hinder te beperken wordt er in fases gewerkt zodat doorgaand verkeer steeds mogelijk blijft en ook de handelszaken bereikbaar blijven.” 

Omleiding voor fietsers

Er is wel geen doorgang voorzien voor fietsers tijdens de duur van de werken. Dit voor de veiligheid, omdat er met versmalde rijstroken gewerkt wordt. Richting centrum kunnen de fietsers via Mariakerkelaan en Stuiverstraat rijden. Het kruispunt Elisabethlaan/Stuiverstraat is beveiligd met drukknoppen voor fietsers, zodat ze veilig de Elisabethlaan kunnen dwarsen. Richting Gistel kunnen de fietsers via Gelijkheidsstraat, Vrijheidsstraat en Mariakerkelaan
rijden. De voetpaden blijven bereikbaar.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • nico dermul

    Ook zouden ze moeten in de toekomst misschien voor de torthoutsesteenweg in de bouwvoorschriften moeten voorzien dat de parkings van de winkels in elkaar vloeien . Nog teveel winkels hebben apparte in en uitritten . Dit veroorzaakt ook files en vertragingen op de tourhoutsesteenweg. Soms verplaatsen de mensen 50 m zich met de wagen om van de ene naar de andere winkel te gaan. Met in elkaar vloeiende parkings zou dat vermeden worden.