Ex-coalitiepartners kibbelen dat het een lieve lust is: Open Vld en sp.a verheffen ‘zwartepieten’ tot edele kunst

John Crombez en Bart Tommelein in betere tijden
Benny Proot John Crombez en Bart Tommelein in betere tijden
Drie maanden na de start van de legislatuur, de scheiding tussen sp.a en Open Vld is nog niet verwerkt. Tijdens de gemeenteraad kibbelden de voormalige coalitiepartners zoals enkel ex-partners dat kunnen. 

Het is ondertussen een gewoonte geworden van Open Vld en sp.a om de zwartepiet voor beslissingen in de vorige legislatuur naar elkaar door te spelen. Tot vervelends toe. Ook bij de start van de gemeenteraad maandagavond zat het er bovenarms op toen burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) reageerde op een amendement van Tom Germonpré (sp.a) om de rookvrije zones in te voeren op het strand. 

“Het siert u dat u het bestuursakkoord wil omzetten in een stedelijke verordening, maar sta mij toe dat wij toch zes jaar tijd hebben om een bestuursakkoord uit te voeren. Dat proefproject zal er deze zomer wel komen, maar u moet wel een beetje geduld hebben zodat wij het een en ander kunnen afspreken met de diensten en de politie. Trouwens, u zult straks zien dat het vorige bestuur ook niet altijd even snel was om koninklijke besluiten om te zetten tot verordeningen. Wij moeten vandaag het koninklijk besluit rond watersporten stemmen omdat de vorige verantwoordelijken dat nagelaten hebben.” John Crombez liet zich niet onbetuigd. “Ik was tijdens de vorige legislatuur minister en niet hoofd van de politie. Dat was iemand anders.” 

Bij de stemming over honden op het strand stemde één lid van sp.a tegen, de rest voor. Burgemeester Tommelein merkte smalend op dat hij nu weet waarom de vorige meerderheid nooit tot resultaten is gekomen. De toon is gezet.

Overschrijven

Germonpré diende nog een amendement in, deze keer om levende dieren te verbieden op de kermis. Ook een punt uit het bestuursakkoord. Maar ook daar ging de meerderheid niet op in, omdat ze het idee eerst grondig wil onderzoeken. Burgemeester Tommelein vond het vreemd dat ‘de oppositie het bestuursakkoord begint over te schrijven’. “Jullie hebben er zelf nooit aan gedacht, maar willen het nu wel halsoverkop uitvoeren.” Germonpré kon de uithaal niet smaken. “Ik vind het een beetje raar dat u altijd op die manier naar het vorige bestuur verwijst, want ik herinner me levendig dat het altijd Open Vld was die pleitte voor de uitbater van het ponykraam. U had echt wel iets in de pap te brokken. Nu doen alsof u nog altijd maagd bent, is echt niet geloofwaardig. Ik hoop dat u niet elke zitting op die manier zal reageren.”

Ook Crombez begon het wat beu te geraken. “U verwijst elke gemeenteraad opnieuw naar het vorige legislatuur, terwijl u partij daar ook in zat. Dat is gewoon flauw.” De uithaal van Crombez schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de burgemeester. “U hebt geruime tijd deze stad bestuurd met een ruime meerderheid. U had daar geen andere partij voor nodig. Ik kan genoeg zaken opnoemen die erdoor gejaagd zijn zonder dat u daar een andere partij voor nodig had.”

‘Bangmakerij’

Na Tommelein kon ook Natacha Waldmann van Groen het op het einde van de zitting niet laten om uit te halen naar sp.a. De socialisten wilden weten of het nieuwe bestuur de afschaffing van de onderhoudsplicht zal handhaven. Het vorige bestuur besliste immers dat kinderen niet verantwoordelijk zijn om de kosten te dragen van ouderen die hun rusthuisfactuur niet kunnen betalen. “Jullie maken de Oostendenaars onnodig bang, want wij hebben geen enkele intentie om die onderhoudsplicht terug in te voeren. Jullie komen er blijkbaar niet toe om eigen voorstellen te formuleren en jullie steken enkel onze punten uit het bestuursakkoord in amendementen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.