Een nieuwe kermistraditie is geboren: het aansnijden van de hesp

Kraamuitbaters Isabel Lauwers en Philippe Schmit snijden samen met schepen Martine Lesaffre de hesp aan.
Foto Proot Kraamuitbaters Isabel Lauwers en Philippe Schmit snijden samen met schepen Martine Lesaffre de hesp aan.

Na de stoet om de Oktoberfoor te openen, is nog een nieuwe traditie geboren op de kermis. Schepen Martine Lesaffre mocht een Ardeense hesp aansnijden.


"In Luxemburg is dit een traditie waar de kermis mee geopend wordt. Ze snijden de hesp aan met een glas witte wijn en koekenbrood. Het is vooral een gebruik in kleine dorpjes. We wilden de traditie ook naar hier overbrengen en hebben het ook al gedaan in Brugge", vertellen uitbaters Isabel Lauwers en Philippe Schmit van Katicoy.

Enthousiast

Ze verkopen niet enkel de hesp, maar ook Ardeense worsten en bier uit Luxemburg en België. "We waren heel blij dat de schepen deze traditie wil starten in Oostende. Ze was heel enthousiast", zeggen de uitbaters nog. Volgend jaar zou de gebeurtenis meer bij de start van de kermis plaatsvinden. (LBB)