Drukste dierenzomer in jaren

VOGELOPVANGCENTRUM VERZORGT 250 MEEUWEN EN UNIEK STEL EIKELMUISJES

Pascale De Cock en Michael Deryckere met een boerenzwaluw.
Benny Proot Pascale De Cock en Michael Deryckere met een boerenzwaluw.
Het Vogelopvangcentrum VOC beleeft een van de drukste zomers in jaren. Nu al zijn er 2.000 diertjes binnengebracht, 500 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment. Vooral drie schattige en unieke eikelmuisjes vallen op.

We zijn halfweg de zomervakantie, maar veel vakantie hebben ze in het VOC nog niet gehad. De dierenverzorgers werken aan een hoog tempo, want in het centrum is het razend druk. "Tot op vandaag hebben we dit jaar al 2.000 dieren en vogels verzorgd", stelt Michaël Deryckere, hoofdverzorger. "Op hetzelfde moment vorig jaar waren dat er 1.500. Momenteel zitten hier 400 dieren, ook 50 meer dan in 2013. Het is een heel drukke zomer en we krijgen per dag tot 35 dieren binnen. Met tien tot vijftien medewerkers zijn we de hele dag aan de slag."

Uit Bergen kwam een laatvlieger over, een soort vleermuis.
Benny Proot Uit Bergen kwam een laatvlieger over, een soort vleermuis.

250 meeuwen

Er zijn maar liefst 250 jonge of gewonde meeuwen in het VOC. "Een probleem is dat bij jonge meeuwen de spieren niet altijd ontwikkeld zijn, waardoor ze nog niet kunnen vliegen. Ze komen dan vast te zitten bij mensen op de koer en raken verzwakt. Ook meeuwen die door de straat wandelen, lopen gevaar. We krijgen aan de lopende band telefoontjes met meldingen over verzwakte meeuwen", weet Deryckere. Over enkele weken worden de meeuwen vrijgelaten. Tussen de vogels zit ook een griel, een soort steltloper. "Die komt bij ons eigenlijk niet voor. Je kan ze gerust uniek noemen. De griel is ook een bedreigde soort. Enkel in de periode maart-april en de maand september vliegen ze over onze regio. Als je geluk hebt, kan je er een tiental spotten. Maar deze vogel moet vermoedelijk door de storm vanuit Engeland tot bij ons zijn gekomen. Zijn beide poten zijn gebroken en hij moet nu vooral rusten."

Deze opmerkelijke diertjes zijn eikelmuizen.
Benny Proot Deze opmerkelijke diertjes zijn eikelmuizen.

Eikelmuis

In een glazen kooi steken misschien wel de meest opmerkelijke diertjes van het VOC: drie eikelmuisjes van zo'n zes centimeter. "We zijn het eerste opvangcentrum ooit in ons land dat deze muizen mag verzorgen", meent de hoofdverzorger. "Ze komen in ons land alleen in De Panne, Kortrijk en Limburg voor. Het zijn heel tere beestjes en ze werden gevonden in een nest op een parking in De Panne. Allicht liet een roofdier ze achter. Ze zullen hier nog enkele weken blijven, tot ze ongeveer 15 centimeter en zelfstandig zijn." Momenteel krijgen ze fruitpap en speciale melk.


Verder vallen een gierzwaluw, aalscholvers en een resem duiven, merels en mussen op. Eén piepkleine en donzige boerenzwaluw verblijft momenteel in de couveuse. Uit het Waalse Bergen kwam dan weer een laatvlieger over, een soort vleermuis. "Het is een van de 17 vleermuissoorten in ons land en kan hondsdolheid dragen", stelt Deryckere. "Vleermuizen moet je altijd 's avonds uitzetten op de plaats dat je ze hebt gevangen, dus over enkele weken moeten we naar Bergen trekken.


Vorig jaar ving het VOC in totaal zo'n 2.700 dieren en vogels op, in 2012 zelfs meer dan 3.200.