Doodle-kunst van badkamer tot terras

'JOOK' GEBRUIKT EIGEN HUIS ALS CANVAS VOOR HAAR STREET ART

Joke Neyrinck wil definitief doorbreken als illustrator.
Benny Proot Joke Neyrinck wil definitief doorbreken als illustrator.
Artieste Joke 'Jook' Neyrinck tekent haar volledige huis vol met leuke en gekke doodles. "Mijn kunstvorm mag je gerust bij 'street art' rekenen. Ik hoop daarom ooit te kunnen deelnemen aan The Crystal Ship."

Joke Neyrinck (35) is al zo'n tien jaar actief in de kunstwereld onder de artiestennaam Jook. Ze heeft haar eigen atelier in de Muscarstraat en waagt zich onder meer aan 3D-kunst en houtskooltekeningen. Maar Jook is nog het meest bekend van haar doodles: uit fantasie ontsproten figuren en illustraties. "Doodles geven me vrijheid. Deze tekenvorm schenkt me de nodige rust", vertelt ze. "Samen met mijn man Agustijn Vermandere (40) en zoontje Mozes (5) wonen we in een oude burgerwoning. Om de muren en het interieur wat op te frissen, leek het me een tof idee om het huis als canvas te gebruiken. Ik schilder de muren eerst wit en ga daarna aan het tekenen met verfstiften. Onze badkamer, kinderkamer en terras moesten er al aan geloven, nu staan de living en keuken op de planning", lacht Jook. "Ik teken alles uit het hoofd, niks is gepland. De abstracte, surrealistische figuren komen spontaan tot uiting. Wat mijn man hier van vindt? Net als ik is hij als muzikant ook kunstzinnig aangelegd, hoor. Dat zit dus goed. Ons zoontje heeft ook enkele figuren getekend, die ik dan later heb afgewerkt."

Of het nu op de badkamer, op de kinderkamer of op het terras is, overal heeft Joke alles met eigen ontworpen doodles versierd.
Benny Proot Of het nu op de badkamer, op de kinderkamer of op het terras is, overal heeft Joke alles met eigen ontworpen doodles versierd.

Tot in Japan

Het project van Jook spreekt wereldwijd aan. Een tiental alternatieve online-magazines uit Amerika, Japan en zelfs Pakistan, zoals Bored Panda, Viral Thread en Tabi Labo, pikten haar kunst al op.


"Samen met mijn man maakte ik een filmpje over hoe ik in mijn huis teken. Het trekt best wel veel aandacht, met enkele duizenden 'views' op mijn Facebook -en YouTube-account. Dat is leuk, natuurlijk. Een Brits productiehuis, dat onder meer met BBC en Discovery Channel samenwerkt, komt mogelijk een reportage draaien. Ik hoop alvast mijn doodle-kunst veel breder te kunnen uitdragen en bijvoorbeeld bij bedrijven, horecazaken of evenementen aan de slag te gaan. Ik wil definitief doorbreken als freelance illustrator. Je mag mijn kunstvorm gerust bij 'street art' rekenen. Daarom hoop ik ooit te kunnen deelnemen aan The Crystal Ship, het succesvolle festival in Oostende."


Jook lanceerde eerder al onder meer T-shirts en handdoeken met haar doodles, momenteel werkt ze ook aan een boek. Haar galerie in de Muscarstraat 10 is elke zaterdag open van 14 tot 16 uur en in het weekend van 21 en 22 juli neemt ze deel aan het kunstenparcours See@Sea. "Ja, mensen zullen een kijkje kunnen nemen in mijn doodle-badkamer", lacht de kunstenares. Impressies en info vind je op Facebook, Instagram en www.jook.be.

Benny Proot
Benny Proot