Dement vecht sloop villa Gratia Quies aan: “Er komt een banaal appartementsgebouw in de plaats”

Villa Gratia Quies, op de hoek van de Rogierlaan en de E. Beernaertstraat.
Benny Proot Villa Gratia Quies, op de hoek van de Rogierlaan en de E. Beernaertstraat.
Dement Oostende heeft bij provincie beroep ingediend tegen de vergunning die het nieuwe stadsbestuur heeft afgeleverd voor de sloop van de villa Gratia Quies, op de hoek van de Rogierlaan en de E. Beernaertstraat, en de bouw van een nieuw appartementsgebouw in de plaats.

De sloop- en bouwvergunning leverde de nieuwe coalitie eerder al kritiek op vanuit oppositiepartij sp.a-stadsmakers. Dat werd toen vooral afgedaan als een politiek spel, omdat de partij tijdens de vorige legislatuur zelf al een vergunning had afgeleverd, voor weliswaar een ander nieuwbouwproject. Nu zet Dement ook de zeilen bij om de vergunning aan te vechten. Dement Oostende ijvert al sinds maart 2008 voor het behoud van dit erfgoedpand. Dement is nu uitermate verbaasd dat de partij Groen, die voorheen vanuit de oppositie steeds gepleit heeft voor een beter erfgoedbeleid en vroeger zélf actie heeft gevoerd voor het behoud van deze villa, als eerste beleidsdaad de sloop ervan goedkeurt. “De villa Gratia Quies is opgenomen in de Vlaamse Inventaris van Onroerend Erfgoed. Het is een burgerhuis in neorococo-stijl dat een beeldbepalende functie in de stad vervult. Het pand werd met een lage locuswaarde opgenomen in de Lijst van het Bouwkundig Erfgoed in Oostende met Lokaal Belang, wat impliceert dat het pand in principe moet behouden blijven. Dergelijke gebouwen kunnen uitzonderlijk gesloopt worden indien de vervangingsbouw minstens even kwaliteitsvol is, hetgeen hier geenszins het geval is”, luidt de motivatie van Dement. “Er wordt alweer een architecturaal banaal appartementsgebouw opgericht dat niet aansluit met het aanpalende pand in de E. Beernaertstraat. De vergunning houdt evenmin rekening met het negatieve advies van de commissie A.be, die een minimale binnenhoogte op de gelijkvloerse verdieping had geadviseerd om de verweving in het straatbeeld te behouden”, licht Guy Servaes voor Dement toe.

Na het protest van sp.a liet schepen Kurt Claeys al weten dat alle opmerkingen van de commissie A.be werden opgenomen als voorwaarde in de bouwvergunning.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Redgy Lambersy

    Het is godgeklaagd het volledig ontbreken van respekt van ons patrimonium, denk aan het theater,de dijk,koningginelaan,de hotelschool,de oosteroever, wat laten wij na voor het nageslacht.