DEEL 2: 70 jaar Arno, in twee keer 35 weetjes: “Oostende is nog een van de enige steden in Vlaanderen waar ze met klasse hun dialect spreken”

BELGA
U leest vandaag het tweede deel vol weetjes die je moet (of minstens misschien wil) kennen over Arno. We verzamelden samen met superfan Guy ‘Apache’ Vanhollebeke heel wat anekdotes en quotes over zijn band met Oostende, de films waar hij aan meewerkte, maar ook enkele van de vele straffe uitspraken die over de jaren heen liet neerpennen.

Over Oostende en de kust

1. De zanger heeft zich al altijd gestoord aan de bunkers in de duinen. “Aan zee kan ik echt genieten, alleen spijtig van die bunkers in de duinen. Die betonnen kletskoppen in dat schoon zand, ze staan daar precies als een telefoon die begint te bellen terwijl ge aan ‘t vrijen zijt.”

2. Arno kocht zijn platen en kleren in Engeland. “Het voordeel dat ik had om in Oostende geboren te zijn, was dat het heel dicht bij Engeland lag. Ik stak met de boot het Kanaal over om daar mijn platen en mijn kleren te halen.”

3. Oostende was vroeger een echte bourgeoisstad, vindt Arno. “In mijn tijd ging het gewone volk niet naar het Casino. Dat was heel chic, heel elitair, niet democratisch. Net zoals het gewone volk dat in het begin van de eeuw zelfs niet op de zeedijk mocht lopen. Ik herinner mij nog dat er op school in de klas Nederlands werd gesproken, maar op de speelplaats was het Frans.”

4. Dinsdag staat Arno in het Kursaal, maar vroeger kwam hij daar enkel voor de prijsuitreiking op het einde van het schooljaar. En dan was dat ook alleen van de chique scholen. Hij stond er twee jaar, als laatste.

5. De artiest is nog altijd zenuwachtig voor elk optreden. Hij wil niet per se beter zijn in Oostende dan in andere steden. “Je moet als artiest overal goed zijn.”

6. Het album French Bazaar werd in Oostende geschreven. “Veel mensen doen dat. Dominique Deruddere schrijft zijn films in Oostende, muzikant Marc Moulin komt er om te componeren. Oostende mag dan al chauvinistisch zijn, het is vooral een inspirerende stad.”

7. Arno groeide op met films. “Film heeft mij altijd geïntrigeerd, van kindsbeen af. Oostende was vroeger een heuse cinemastad. Mijn grootmoeder zong ook in de cinema. Zo heeft ze mijn grootvader leren kennen. Zonder de cinema was ik hier wellicht nooit geweest. Er waren twintig bioscopen in Oostende. Mijn ouders waren cinefielen, iedere week gingen mijn vader en moeder twee keer naar de cinema en toen ze thuis kwamen, vertelde mijn moeder mij van a tot z wat er gebeurd was. Ik zag de films met mijn oren.”

8. De zanger heeft een bijzonder recept voor tomaat-garnaal. “De garnalen voor een echte tomate crevette à l’ostendaise moeten gepeld zijn door de oude wijvetjes van Oostende. Je legt ze in een bokaaltje, je voegt daar wat fijn gesneden ajuintjes of sjalotten aan toe, je doet er olie bij - geen olijfolie, maar olie van hier. Ook nog een traantje citroen, je laat het geheel een nacht in de frigo liggen, ‘s anderendaags snij je een tomaat in twee, niet gepeld, en je vult ze op met die dode beestjes. En dat is een echte tomate crevette à l’ostendaise. Zonder mayonaise, smakelijk!”

9. Het platteland is niet aan de artiest besteed. “Ik denk dat ge dat in mijn muziek hoort. Als ik een week op de buiten of in de bergen zit, dan word ik stapelzot. Ik moet de stad kunnen inademen. En de zee, af en toe de zee.”

10. De Manuscript in Oostende en L’Archiduc in Brussel zijn twee plaatsen waar Arno even kan uitblazen, gezeten achter een thee of iets sterker. Toch een goeie raad: als je er hem ziet zitten genieten in alle rust, laat de man dan gerust. Hem overvallen op een vrije dag staat zowat gelijk aan heiligschennis.

Over zijn acteerwerk

11. In SKIN een langspeelfilm van Guido Henderickx uit 1987 speelt Arno voor het eerst een hoofdrol als Chico, een rebel met een gouden hart. De prent wordt in een sneltempo van zes weken opgenomen, omdat de tour van Arno dan losbarst en hij geen tijd meer heeft om zich met acteren bezig te houden. “Ik krijg jaarlijks ongeveer acht filmscenario’s aangeboden, maar tot Skin was er geen enkele bij die ik zag zitten. Je zou verwachten dat men mij de rol van muzikant in de schoenen zou willen schuiven, maar gek genoeg is dat nooit het geval.”

12. Arno maakt de soundtrack voor Dominique Derudderes ‘Hombres Complicados’ en de nieuwste film van Michel Piccoli ‘Les Amoureuses’, waarin hij ook acteert.

13. In januari 2007 speelt Arno zichzelf in de verfilming van het boek ‘Ex-Drummer’ van Herman Brusselmans door Koen Mortier. Hij zingt ‘Een boeket met pisseblommen’.

14. Jane Birkin stuurt Arno het scenario van de film ‘Boxes’ die zij regisseert. Ze wil dat hij erin mee speelt, maar Arno heeft geen tijd.

Een uitgesproken mening over...

15. Oostende. “Ze hebben er verdomme alles kapot gemaakt dat maar een beetje schoon was. Het is wreed triestig, maar ik kan daar niks meer terug vinden van vroeger. Alleen de taal, natuurlijk. Ik ben nog altijd ondersteboven als iemand Oostends spreekt. Ik ken alle talen van de wereld bijzonder slecht, maar eentje ken ik op mijn duim, die van de zee. Oostende is nog een van de enige steden in Vlaanderen waar ze met klasse hun dialect spreken, misschien komt dat wel door VTM.”

16. Homo’s. “Ik hou van homo’s. Ze hebben een grote gevoeligheid. Veel grote artiesten zijn homo’s. Jean Cocteau bijvoorbeeld... Jammer genoeg voor hen ben ik geen homo. Jammer voor mij ook trouwens, anders was ik nog een groter artiest geweest.”

17. Kuifje. “Ik hou niet van Kuifje, weet je waarom ? Ik heb een hekel aan sprekende honden. Iemand heeft ooit een stripverhaal gemaakt met mij als figuur, maar ik had daar verder niks mee te maken.”

18. Benefieten. “Daar heb ik een hekel aan, want het betekent veel werk en stress. Maar ik doe het voor mijn kinderen, zodat ze later kunnen zeggen: ‘het was een rare meneer, maar hij deed toch iets voor de goede zaak’.”

19. Kunst. “Ik ga veel liever naar een bouwwerf kijken dan naar zo een tentoonstelling van bakstenen op de vloer en dat soort gerief. Da’s gebakken lucht, ik kan dat niet voelen.”

20. Soorten muziek. “Ik luister echt naar alles, ik ben open zoals een oude hoer. Ik ben verslaafd aan muziek. Het is de passie van mijn leven. Ik kan mij oergelukkig voelen als ik een goeie plaat hoor en ik denk dat ik muziek zal blijven maken tot ik erbij dood val.”

Over oud worden

21. Arno vergeet wel eens waar hij al opgetreden heeft. “Toen ik een club in New York binnenstapte, voelde ik me er een merkwaardig goed thuis. Pas later kwam ik erachter dat we er nog met T.C. Matic hadden gespeeld. Maar ik hou mij eigenlijk niet bezig met het verleden en nog minder met de toekomst. Ik heb daarvoor geen tijd.”

22. Arno wil doorgaan zolang hij kicks krijgt. “Het heeft niet alleen met leeftijd te maken, maar ook met hoe je zelf bent. Als je ziet hoe oude rockers nu nog tekeer gaan. Dat is toch een schoon voorbeeld? Mensen die meerdere generaties kunnen boeien, ‘t is toch formidabel.”

Over zichzelf

23. De zanger vindt zichzelf niet uniek. “Elke ochtend sta ik op, poets mijn tanden en zie in de spiegel altijd maar diezelfde smoel. Ik vraag mij alleen nog af of ik verjong of verouder.”

24. Muziek is ideaal om frustraties te overwinnen voor Arno. “Als ik geen liedjes zou kunnen maken, dan werd ik zot. Muziek herstelt mijn evenwicht.”

25. Je zal Arno niet zien verschijnen in tv-spelletjes. “Ik wil geen vedette zijn, ik ben een muzikant. Tegenwoordig wil iedereen op tv komen. Ik ben niet gemaakt voor die debiele shows en spelletjesprogramma’s. Een muzikant moet muziek spelen zoals de schoenmaker bij zijn leest moet blijven.”

26. Hij woont heel eenvoudig. “In mijn huis staan twee fauteuils, een oud boekenrek, een gammel bureau en een simpele stereo. Mijn oudste zoon zei eens: ‘pa, jij leeft nog als een student’. Hij wou meer comfort, sindsdien staat er een vaatwasser en heb ik de badkamer opnieuw ingericht. Maar ik zelf heb dat allemaal niet nodig. Ik ben content met niks. Ik heb zelfs geen rijbewijs, dat interesseert mij allemaal niet. Ik leef nog steeds alsof ik achttien ben.”

27. Arno voelt zich Belg. “In 1972 is mijn frank gevallen, ik ben een Belg. Toen verbleef ik op het Griekse eiland Mykonos, met een internationaal gezelschap. We woonden er in de grotten op het strand. En al die Zweden, Hollanders, Amerikanen dachten dat ik talen had gestudeerd, ik sprak vier talen en moest overal gaan vertalen.”

28. Vroeger ging Arno overal al liftend naartoe. “Zie jij nog autostoppers? Ik niet, er is geen solidariteit meer. De mensen hebben schrik gekregen.”

29. Een interview geven, is werken voor de eeuwige Oostendenaar. “Maar het is ook een therapie voor mij. Dank zij interviews heb ik mezelf leren kennen. Anderen gaan naar een psychiater, ik geef interviews.”

30. Tegen mensen die zeggen dat Hintjens overal zijn voeten aan veegt, heeft Arno zo zijn eigen antwoord. “Ik trek mijn plan en doe wat ik denk te moeten doen. Ik leef op mijn instinct, dat is niet beestachtig, dat is human. En als je zo leeft, neem je er de consequenties bij. Je kan winnen, je kan verliezen en ik heb al verloren. Ik ben al de mindere geweest. Maar ik werk om later beter te zijn.”

Muzikale vrienden

31. Serge Feys over Arno: “Door de jaren heen is Arno vatbaarder geworden voor opmerkingen van mensen die hem omringen. Als hij in een tekst ‘Le petit zizi’ gebruikt, kan je er gif op innemen dat dit nummer op de Franse radio nooit gedraaid zal worden, hoe sterk het ook is. Met een diplomatische aanpak ben ik ondertussen zo ver dat ik Arno dit inzicht kan bijbrengen. Daarom zingt hij ‘Le petit Louis’ in het nummer ‘Quelqu’un a touché ma femme’.

32. Het gezin Hintjens was tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgeweken naar Engeland en ook al was hij in balling, de vader van Arno moest daar zijn legerdienst afleggen. De vader van Jane Birkin was bij de RAF toen zijn vader daar ook bij zat. Ze hebben elkaar nog gekend, Jane is een zus voor Arno, fantastische madam.

33. Over Jean-Marie Aerts. “Ik heb hem nodig en hij mij. Zonder Keith Richards is Mick Jagger ook nergens en andersom. De beste nummers heeft Bowie ook met Iggy Pop geschreven.”

Misverstanden

34. Arno gebruikt geen drugs, al wordt dat wel eens aangeboden. “Ik ben clean. Ze komen mij vragen, ‘Arno, een beetje coke?’. Ik zeg: ‘neem godverdomme geen coke, ik neem geen drugs’. Daar hou ik mijn neus van af. Ik kan streng zijn voor mezelf. De dokter heeft mij gezegd een beetje op te letten met de alcohol. Wel dat doe ik, om mijn stem te laten rusten, drink ik geen druppel alcohol en aan sterke dranken heb ik helemaal geen behoefte. Pas op, voor een optreden drink ik wel een flesje witte wijn, maar voor de rest ben ik een kalme jongen. Niet de zuipschuit waar ik voor aanzien word.”

35. Ook eten doet hij gezonder dan je zou denken. “Toegegeven, ik eet wel eens een hamburger, maar alleen als ik een kater heb. Je lichaam is ‘like a temple’, geen vuilniszak. Als je een kater hebt, dan heb je iets verkeerd gedaan met je lichaam en het vraagt naar meer. Het is alsof het je straft. Dan heb je zin in vettige dingen zoals worsten en frieten. Alleen al door erover te spreken, word ik er niet goed van.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Thys

    Ik hoor hem nog zeggen … als je W. Vl. wil leren moet je maar 1 woord begrijpen … H(G)eld, H(G)eld, H(G)eld.

  • ferdi van Bellen

    Topper das Arno, en dat zeg ik als Nederlander wonende in Oostende.

  • chris delanghe

    Dàt is nog ne'n echten artiest avant la lettre. Niks fake, niks bla bla ... TOp!