De Grote Post mixt jong talent met grote namen in nieuw cultuurseizoen

Gezusters Hirngespinst komen volgend jaar naar Oostende om de wereld en specifiek Oostende te repareren. Kinderen konden zondag alvast beginnen met het maken van zaadbommen.
LBB Gezusters Hirngespinst komen volgend jaar naar Oostende om de wereld en specifiek Oostende te repareren. Kinderen konden zondag alvast beginnen met het maken van zaadbommen.
“We programmeren minder dan veel andere cultuurcentra, ja. Maar het komt vooral neer op keuzes maken, ook voor experimenteel werk bijvoorbeeld.” Ondanks het eerder beperkte budget strikt De Grote Post komend seizoen grote namen, gemixt met jong talent.

De Grote Post presenteerde zondagmiddag het nieuwe programma voor volgend cultuurseizoen tijdens een ministraatfeest. Sioen, Dana Winner, Lieven Scheire, Novastar, Stef Bos... Wie in de nieuwe brochure van De Grote Post bladert, zal enkele grote namen tegenkomen. Maar er wordt ook gekozen voor jong talent. “We bieden volgend seizoen heel veel premières. Je merkt dat veel gezelschappen graag naar Oostende komen. Zo kiezen Kamagurka en met Herr Seele voor De Grote Post voor de avant-première van ‘The Return of the Comeback’. Ook Maaike Cafmeyer & Peter De Graef brengen de première van ‘Hullep!’ naar Oostende. We hebben ook drie cd-releases, waarvan twee in het kader van de Oostendse avond. Oostendenaar Joe Mullen heeft een cd opgenomen in onze studio. Zijn eerste album stelde hij tijdens drie uitverkochte releaseconcerten voor in 2016, nu meert hij opnieuw in De Grote Post aan met zijn opvolger en nodigt muzikale gasten mee uit op het podium”,  zegt Kirby Hallemeesch van De Grote Post.

“Bij de muzikanten hebben we ook enkele grote kleppers. In begin moesten we nog vertrouwen kweken, maar nu konden we onder meer Novastar en Alex Agnew in ons programma opnemen. Grote namen willen hier echt wel halt houden in hun tournee.” Er zijn ook opnieuw ‘residenten’ van de partij. Deze artiesten werken hun voorstelling of project verder binnen het cultuurcentrum. “We hebben 90 aanvragen gekregen en daarvan hebben we er 20 weerhouden. Daarnaast komt er dit jaar ook een vijftal ‘residenten’ van vorig jaar terug met een voorstelling.”

Brokstukken uit Syrië

Op vlak van theater staan er enkele straffe voorstellingen gepland. Gezusters Hirngespinst komen volgend jaar langs om de wereld en specifiek Oostende te repareren. Kinderen konden zondag alvast beginnen met het maken van zaadbommen. “En All inclusive was een van de theatertoppers in 2018. Ze nemen op de korrel hoe we omgaan met nieuwkomers. Performancekunstenaar Julian Hetzel bouwde zijn meest recente voorstelling op uit het puin. Letterlijk. Hij liet kilo’s brokstukken uit een conflictzone in Syrië overbrengen naar Europa en maakte er kunst van. Daarnaast worden lokale nieuwkomers uitgenodigd en met de kunst geconfronteerd”, licht programmator podium Liv Laveyne toe. “Ook Oona Doherty mag je niet missen. En we hebben aandacht voor jong talent, met onder andere Lize Pede met een sterke performance.”

In de gemeenteraad zijn de financiële situatie van De Grote Post en het beperkte budget wel vaker onderwerp voor interpellaties, maar daar is niet meteen iets van te merken bij de voorstelling van het programma. “Als je met veel cultuurcentra vergelijkt, dan zie je dat we wat minder programmeren. Maar het komt vooral neer op keuzes maken. We kiezen voor jong en experimenteel werk. En wat we niet zelf kunnen doen, bekijken we elders met ons ‘Bij de buren’-programma (waarbij je met de bus vanuit Oostende naar culturele centra in andere gemeenten wordt gebracht, red.). Maar er mag natuurlijk zeker meer geld zijn voor de programmering”, zegt Laveyne.

Serge Feys tekende de muzikale lijnen uit. “Ik heb altijd een lijstje met wat ik wil programmeren, maar dat moet ook lukken met de agenda’s van de artiesten. Ik ben tevreden, ik heb de belangrijkste namen ingevuld zoals ik wou. Daarnaast werk ik verder met lokale artiesten en projecten zoals The Deep Blue Sea met Patrick Riguelle.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.