Dader schietincident in station blijft in de cel: “Wilde dat belaging stopte, dus schoot ik”

Het station van Oostende.
Photo News Het station van Oostende.
De 20-jarige Bredenaar die vorige woensdag twee schoten heeft gelost in het Oostendse station blijft minstens een maand langer in voorhechtenis. Dat heeft de Brugse raadkamer dinsdagmorgen beslist. “Mijn cliënt werd bedreigd en lastig gevallen. Hij wilde dat het stopte en heeft daarom zijn pistool boven gehaald en geschoten. Maar hij richtte op de grond en had niet de intentie om iemand te raken", zegt zijn advocaat.

Twee jongemannen kregen het woensdag in de vooravond met elkaar aan de stok in het station van Oostende. Op een bepaald moment werden ter hoogte van de loketten twee schoten gelost met een vuurwapen. Er brak paniek uit en heel wat reizigers stormden het station uit. De politie van Oostende viel het station binnen met getrokken wapens. De dader sloeg op de vlucht en sprong in het dok aan de achterkant van het station. Daar werd hij uit het water geplukt door de scheepvaartpolitie. Het bleek te gaan om Rayan V. uit Bredene, geen onbekende voor het gerecht. 

Verontschuldigen voor paniek

“Mijn cliënt voelde zich de laatste tijd bedreigd. De meesten zouden naar de politie stappen om klacht neer te leggen, maar hij verwierf een vuurwapen om belagers schrik aan te jagen als dat nodig was. Die woensdag liep mijn cliënt door de fietsenstalling van het station toen hij plots benaderd werd door een ex-vriend”, zegt zijn advocaat. “Op bewakingsbeelden in het station is duidelijk te zien hoe mijn cliënt belaagd en achtervolgd werd. De discussie en vechtpartij verplaatste zich naar de stationshal. Mijn cliënt wilde dat het stopte, waarop hij het vuurwapen bovenhaalde en naar de grond schoot. Hij had nooit de intentie om iemand te raken. Natuurlijk beseft hij dat hij heel wat paniek heeft veroorzaakt. Hij wil zich daarvoor verontschuldigen", aldus de raadsman na de zitting van de raadkamer. Er vielen gelukkig geen gewonden. De 20-jarige Bredenaar werd wel aangehouden voor poging tot doodslag en zit minstens een maand langer in voorhechtenis. 

Zelf slachtoffer van schietincident

Dader Rayan V. is geen onbekende voor het gerecht inzake drugsfeiten, maar in juni werd op de Brugse rechtbank nog een zaak bepleit waarbij hij zelf het slachtoffer was. Die feiten dateerden van maart 2018, waarbij hij in het oog werd geschoten met een luchtdrukpistool of ‘babygun’. De dader had hem achtervolgd tot bij een garagebox in de wijk Opex en schoot meermaals van dichtbij. Rayan V. deelde nog een klap en een kniestoot uit, waarop de dader vluchtte. Enkele dagen later deed Rayan V. samen met zijn moeder aangifte vanwege het oogletsel. Op dat oog zou hij voor tachtig procent blind zijn. 

De dader van toen verklaarde op het proces dat hij Rayan V. meermaals vroeg om uit de buurt van zijn minderjarige broer te blijven en geen drugs meer te verkopen. “Maar hij trok zich er niets van aan, dus wachtte ik hem op aan zijn opslagplaats voor drugs om hem een lesje te leren”, klonk het verweer tijdens dat proces. Het openbaar ministerie vorderde 18 maanden cel en er is nog geen vonnis. Rayan V. stelde zich zelf geen burgerlijke partij toen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.