Daar is de kerstverlichting al

STAD INVESTEERT MEER DAN KWART MILJOEN EURO IN LAMPJES EN DECORATIE

Danny en Dave installeren kerstlichtjes in het Leopoldpark.
TVA Danny en Dave installeren kerstlichtjes in het Leopoldpark.
De herfstvakantie is nog niet eens begonnen, maar op verschillende plaatsen wordt al kerstverlichting opgehangen. Is dat niet heel vroeg? "We voorzien 20 gemeenten van kerstlampjes, Oostende is gewoon eerst aan de beurt", klinkt het bij het bedrijf Flux. Het stadsbestuur investeert 262.000 euro in minstens 100.000 nieuwe lampjes.

De bladeren vallen nog maar pas van de bomen en het einde van de Oktoberfoor is nog niet eens in zicht. Maar intussen wordt her en der al druk gewerkt aan de kerstversiering. Werknemers van het Zedelgemse bedrijf Flux, gespecialiseerd in feestverlichting, stropen de mouwen op om duizenden lampjes op te hangen in de stad. Gisteren was het Leopoldpark aan de beurt. "Ons bedrijf verzorgt de kerstverlichting in zo'n twintig gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen. Met de deelgemeenten erbij gaat het om een zeventigtal plaatsen", licht zaakvoerder Kurt Heldenbergh toe. "We móéten er dus vroeg aan beginnen. De offertes krijgen we al een half jaar eerder binnen."

Grote lichtbollen in de bomen van het Leopoldpark.
Benny Proot Grote lichtbollen in de bomen van het Leopoldpark.

Tot een gat in de nacht

Danny en Dave namen de kiosk en het Bloemenuurwerk in het Leopoldpark onder handen. "De kiosk is al goed voor 7.000 lampjes, de struikjes rond het uurwerk tellen nog eens 7.000 lampjes", vertelt het duo. "Verder zullen we ook verlichting aanbrengen aan het Marie-Joséplein, de Drie Gapers en het Kennedyrondpunt. Elke dag zijn we vele uren in de weer. Sommige dagen zelfs tot middernacht of 1 uur 's nachts. Mensen lachen wel eens als ze ons nu al bezig zien, maar we moeten er vroeg aan beginnen. Oostende is eerst, maar wij verzorgen ook de verlichting van onder meer Middelkerke, Nieuwpoort en Blankenberge. Zo vroeg met de verlichting beginnen, is wel een risico. Vorig jaar werd er nog 30 meter kabel gestolen. Daarom voeren we nu regelmatig controles uit."


De kerstverlichting zal deze winter extra speciaal zijn. Bovenop het Bloemenuurwerk komen enkele fonteinachtige ornamenten, op de vijver in het Leopoldpark onder meer een lichtgevende lelie. Het Marie-Joséplein krijgt een lichtgevende iglo en nabij de Drie Gapers komt een lichtboom. Op verschillende plaatsen, zoals in het Leopoldpark, komen grote lichtbollen. Nieuw is dat ook de Nieuwpoortsesteenweg verlicht zal worden. De stad investeert in totaal 262.000 euro in de vernieuwde kerstverlichting. "De stad wil de kerstverlichting weer schwung geven. We willen dat kerst in Oostende een trending topic wordt", klinkt het.