Creatieve haven in zee van bouwprojecten

VERENIGINGEN HUIZEN SAMEN IN ÉÉN PAND OP OOSTEROEVER

Push Skate Academy heeft een indoor skatepiste gebouwd op Oosteroever. 
Benny Proot Push Skate Academy heeft een indoor skatepiste gebouwd op Oosteroever. 
'Push Skate Academy', 'Tomates Crevettes' en 'Proper Strand Lopers' huizen voortaan samen in een pand langs de Hendrik Baelskaai. Met O.666 brengen ze een flinke portie (sub)cultuur naar Oosteroever. Zo kan je er leren skaten en graffiti spuiten. "Samen zijn we een echte meerwaarde voor de hele site", luidt het. De opening is dit weekend.

In een voormalige loods en in enkele kantoren van de Vlaamse vissersbond in de Hendrik Baelskaai 27 vinden drie Oostendse verenigingen onderdak voor de komende jaren. Het gebouw staat leeg en OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, zocht als huidig eigenaar een tijdelijke invulling terwijl de gronden rond het pand worden gesaneerd. Eerder al raakte bekend dat de vzw Klein Verhaal intrek zou nemen in het gebouw. Onder impuls van Klein Verhaal komen er nog eens drie verenigingen bij. De afgelopen weken staken meer dan 25 vrijwilligers de handen uit de mouwen om het gebouw treffelijk in te richten.

Ook de 'Proper Strand Lopers' hebben zich op Oosteroever gevestigd. Op de foto vrijwilligers tijdens een actie in januari.
Benny Proot Ook de 'Proper Strand Lopers' hebben zich op Oosteroever gevestigd. Op de foto vrijwilligers tijdens een actie in januari.

Skateramp

Push Skate Academy bestaat net geen jaar en laat kinderen en jongeren kennis maken met skateboarden, maar de Academy biedt ook geavanceerde workshops aan. De school telt zeventig officiële leden. "Normaal gezien vinden onze workshops en lessen plaats in skatepark De Veiling, maar momenteel zijn daar werken aan de gang. Pas eind december kunnen we terug, maar zelfs dan zullen we ook hier activiteiten organiseren", vertelt Levi Vermote, mede-initiatiefnemer van Push. Verschillende vrijwilligers hebben de afgelopen dagen een stevige skateramp in elkaar gebokst. "Elke skater van om het even welk niveau kan zich hierop uitleven."

Het pand waar de drie verenigingen onderdak vinden.
Benny Proot Het pand waar de drie verenigingen onderdak vinden.

Opruimacties

De vzw Tomates Crevettes is nieuw en is een voortzetting van Kamp Noord. "Wij organiseren verschillende workshops, presenteren graffitikunst, doen aan zeefdrukken en richten tal van ateliers in, zoals het herstellen van fietsen", licht Jens Degrens toe. "We bereiken wekelijks makkelijk een dertigtal mensen." Tot slot is er de Proper Strand Lopers, dat vooral het laatste jaar een hoge vlucht kent met spontane opruimacties langs de hele kust. Vanuit de Baelskaai willen ze het opruimen van de Vlaamse stranden coördineren en sensibiliserende acties opzetten.

Knipoog naar visserij

De locatie wordt door de drie verenigingen omgedoopt tot O.666. "Een duidelijk knipoog naar de visserij. Je spreekt de naam dan ook voluit en in het Oostends uit", duidt Jens Degrens. "Nieuwe initiatieven van bewoners, lokale culturele en sociale actoren, creatievelingen en ondernemers krijgen hier letterlijk ruimte in de stad. O.666 wordt een haven waar experimenten het ruime sop kunnen kiezen en waar plaats is voor ontmoeting, contacten, debat, kritische reflectie, creativiteit en ondernemen. Ja, dit past bij de nieuwbouwprojecten op Oosteroever. De bouwpromotoren waren zelf vragende partij om hier actie te ondernemen, zodat de buurt een extra impuls krijgt. We worden dus niét scheef bekeken."

Openingsfeest

Vrijdag, zaterdag en zondag staat een openingsfeest en opendeur gepland. Verenigingen die zich creatief, duurzaam en sociaal inzetten, kunnen dan meer info krijgen. Er staan ook straffe optredens gepland van onder meer CMP, Mostly Whites, Cottrell, Nosedrip, The Brown Collectiv en Gueush. Er zijn ook skate-initiaties en een graffitijam. Alle praktische info vind je op Facebook.