Compostbrand na twee dagen geblust

TERREIN BIJ CONTAINERPARK INGELIJFD OM COMPOSTBERG UIT TE STROOIEN

Een bulldozer strooit compost uit op de uitbreiding van het containerpark in Zandvoorde.
Bart Boterman Een bulldozer strooit compost uit op de uitbreiding van het containerpark in Zandvoorde.
Menig inwoner van Bredene-Sas, Bredene-Dorp en Klemskerke kampte de voorbije twee dagen met ernstige rook- en geurhinder door de grote brand in de composthopen op de site van de verbrandingsoven in Zandvoorde. Tot gisteravond was de brandweer samen met bulldozers en kranen in de weer om de gigantische smeulende berg te blussen.

Een huzarenwerk. Zo noemde brandweerkapitein Dries Van der Veken de interventie op de site van de verbrandingsoven IVOO in de Hooggeleedstraat in Zandvoorde. Dinsdagmiddag vatte de gigantische compostberg, beheerd door afvalverwerker De Bree Solutions, vuur door zelfontbranding. Puur toeval, maar op hun eigen terrein brak eveneens brand uit in een grote compostberg. Sindsdien hing er een vuile, indringende geur boven Bredene en Klemskerke. Tegen dinsdagavond was de brand bij De Bree Solutions opgelost, maar bij IVOO was dat een heel ander verhaal.


"De brandweerposten van Oostende, Middelkerke, Blankenberge, Torhout en Brugge waren sinds dinsdagmiddag non stop in de weer om de branden te blussen. Bij De Bree Solutions werden bulldozers ingezet om de compostberg open te strooien, maar op het terrein van IVOO was daarvoor niet genoeg plaats en werd noodgedwongen enkel met water geblust", vertelt brandweerkapitein Dries Van der Veken. Maar dat bleek onvoldoende. "Ik ben dinsdagnacht ook wakker geworden door de indringende geur van verbrande compost. Doordat het vuur zich in de berg bevindt, bracht de hele nacht besproeien weinig soelaas. Er volgde spoedoverleg met de betrokken partijen", aldus de brandweerkapitein uit Bredene. Op de terreinen zijn werken aan de gang voor de uitbreiding van het containerpark, waar een grote betonplaat wordt gegoten en momenteel een laag steenpuin ligt.

Vervelende situatie

"Er werd besloten om de uitbreidingswerken voorlopig staken en het terrein in te lijven om de compostberg uit te strooien met bulldozers en kranen. Nood breekt wet. Voorlopig komt de deadline van eind oktober niet in gedrang", reageert Veerle Dubois, woordvoerster van burgemeester Vande Lanotte (sp.a). Gisterenmiddag begonnen bulldozers en kranen de compost uit te strooien over de plaats waar het containerpark uitbreidt. Intussen blusten de pompiers hevig verder en rond de avond was de situatie eindelijk opgelost. De compost moet er wel weer weg en de bodem gesaneerd.


"Uiteraard zitten wij erg verveeld met de situatie en de hinder voor de bevolking. Door de droogte van afgelopen maanden is de compost kurkdroog en plots werd het er te warm. Moeilijk te voorkomen, maar in de toekomst zullen we proberen meer water toe te voegen om dergelijke situaties te vermijden", reageert Jorick Muylle, afdelingshoofd van de groencompostering bij De Bree Solutions. Aan de hele operatie zit ook een stevig prijskaartje verbonden, al zal dat wellicht een verzekeringskwestie worden.