Chique theaterzaal wordt klaslokaal

LEERLINGEN MOETEN WEL KLANK EN LICHT VERZORGEN BIJ ELKE VOORSTELLING

De nieuwe theaterzaal baadt in het licht.
Benny Proot De nieuwe theaterzaal baadt in het licht.
De leerlingen die de richting licht- en klanktechnicus volgen in het Ensorinstituut zijn sinds dit schooljaar in de wolken met hun klaslokaal. Dat is immers een theaterzaal uitgerust met alle nieuwe snufjes. De zaal kan door iedereen gebruikt worden. Er is één voorwaarde, de leerlingen moeten de klank en het licht verzorgen.

In de Schapenstraat is op 1 september de school voor Theater en Techniek in gebruik genomen, een afdeling van het Ensorinstituut. Op deze locatie worden alle deeltijdse richtingen techniek gebundeld. Er is één voltijdse richting voor klank- en lichttechnicus en die leerlingen hebben wel een heel bijzonder klaslokaal: een theaterzaal met alles erop en eraan. Zelfs Niels Destadsbader vergat dinsdag dat hij eigenlijk op een school was om de try-out van zijn nieuwe theatershow te brengen. Voor de leerlingen is het een gigantische stap voorwaarts. "Deze richting zat tot vorig schooljaar nog in de hotelschool aan het station in een verouderde omgeving. Er was een blackbox nagebouwd, maar het bleef een simulatie van de werkelijkheid", licht directeur Barbara Himpens toe.


Het nieuwe gebouw kwam er met hulp van subsidies van de hogere overheid.


"We hebben nu naast een nieuw gebouw voor alle deeltijdse richtingen een 'real life' klaslokaal. De theaterzaal met 176 zitplaatsen is uitgerust met de nieuwste technologie en voldoet ook aan alle normen."

Beperkte exploitatie

De school heeft al het materiaal zelf aangekocht. Ze willen de zaal beperkt exploiteren om zo ook een stuk van hun investering terug te verdienen.


"Er is nu al een grote vraag, maar we zullen streng selecteren. We laten enkel voorstellingen of optredens toe als de leerlingen de klank en het licht mogen doen. We zullen dit dan ook binnen de perken houden want het is niet de bedoeling dat ze hier elk weekend een concert moeten voorbereiden. Wij moeten nu al flexibel zijn in het lessenpakket want de leerlingen moeten ook 's avonds aanwezig zijn. We mogen daarin weliswaar niet overdrijven", zegt de directeur.


Ook tijdens de lesuren zijn de leerlingen te vinden in de theaterzaal.


"Dit is echt hun klaslokaal. Ze zitten niet meer op banken te luisteren over hoe het eraan toegaat, ze leren rechtstreeks op de werkvloer."


De nieuwe accommodatie zorgt ook voor een spectaculaire stijging in het aantal leerlingen. "We zijn van 6 naar 18 leerlingen gestegen in één jaar tijd. De richting op zich kan je niet overal volgen en de nieuwe zaal spreekt leerlingen van over heel Vlaanderen aan die deze job willen aanleren."