Chambres d'O palmt dit weekend veertien Oostendse huiskamers in

Arne Speltincx en Dieter Dubron van Klein Komitee.
Foto Proot Arne Speltincx en Dieter Dubron van Klein Komitee.
14 Oostendse gezinnen zetten dit weekend hun huiskamer open voor Chambres d'O. Het publiek wordt getrakteerd op unieke voorstellingen met muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst. Ook Klein Komitee speelt enkele miniconcerten in de Plantenstraat.

Theater aan Zee introduceerde de huiskamerconcerten in Oostende. De Kunstvaarders, een organisatie met Mu.ZEE, Vrijstaat O., cc De Grote Post en TAZ (Theater aan Zee) zette nu een volledig huiskamerfestival op poten. "Er worden op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 78 voorstellingen gebracht door 16 producties. We vonden het leuk om in de donkere winterperiode mensen samen te brengen in gezellige huiskamers voor dans, muziek of dans. We brengen de kunstenaars deze keer naar de mensen. Het is eens de omgekeerde beweging", zegt Hans Rabaey.

Klein Komitee

Chambres d'O brengt een beperkt publiek samen met artiesten op enkele vierkante meters en creëert zo een uniek kader voor voorstellingen. De Oostendse groep Klein Komitee treedt voor het eerst op in het kleinschalig kader. "Het is een tof initiatief. We hebben een akoestische bezetting waardoor onze muziek zeker tot zijn recht zal komen. We hebben ook enkele rustige nummers die op grotere podia niet tot hun recht komen. Die nummers kunnen we nu wel brengen", vertelt Arne Speltincx. Hij richtte in 2008 samen met Dieter Dubron de groep op, die oorspronkelijk Poorboys & Pilgrims heette. Hij kijkt uit naar het optreden. "We weten nog niet hoe de woonkamer, waar we zullen optreden, eruit ziet. Het wordt een echte verrassing. Ik vind het alvast leuk om te doen. De confrontatie met het publiek is veel groter. Je zit echt op het publiek, je bent meer betrokken", vertelt Speltincx. De groep zingt in het Oostends. "We zijn twee jaar geleden overgeschakeld van het Engels naar het Oostends. We krijgen daar enorm veel respons op. Het voelt ook natuurlijker."


Er is niet enkel plaats voor muziek. De Veurnse Maud Vanhauwaert, brengt een mix van poëzie met fragmenten uit de voorstelling waarmee ze de finale van het Leids Cabaret festival haalde. Ze won deze week nog de publieksprijs van de belangrijkste poëziewedstrijd van ons land, de Herman de Coninckprijs. In het Eén-programma 'Iedereen Beroemd' was ze ook elke week te zien als programma-afsluiter. Het Huis Huilt is dan weer een ware belevenis voor kinderen. In Marcella duikt choreografe en danseres Anabel Schellekens samen met Natascha Pire een huiskamer in.


Alle info over Chambres d'O via www.kunstvaarders.be. Er zijn nog tickets beschikbaar. (LBB)