Cannabisbende riskeert 1,2 miljoen euro verbeurdverklaring: koerier werd recent nog veroordeeld voor poging tot doodslag

Yannick O. werd recent nog veroordeeld voor poging tot doodslag.
Foto Geert De Rycke Yannick O. werd recent nog veroordeeld voor poging tot doodslag.
Een Nederlandse cannabisdealer riskeert in de Brugse rechtbank een verbeurdverklaring van liefst 1,2 miljoen euro. Vier van z’n koeriers staan mee terecht en riskeren strenge celstraffen. Eén van hen is Yannick O. (29) uit Sint-Pauwels, die anderhalf jaar geleden inreed op enkele cafégangers in Kemzeke.

Het onderzoek naar de cannabisbende ging op 5 mei vorig jaar van start, toen de politie in Oostende de wagen van Antwerpenaar Tom M. aan de kant zette. Aan boord vonden de agenten enkele kleine hoeveelheden drugs en liefst 12.000 euro cash geld terug. M. verklaarde te werken als koerier voor een Nederlandse organisatie. “Diezelfde dag was hij langs geweest bij een grote Oostendse dealer, tegen wie nog een onderzoek lopende is”, sprak de procureur maandagmorgen in de Brugse rechtbank. “Beklaagde en zijn partner waren aan het werk gegaan als cannabiskoeriers om hun zware schulden te kunnen aflossen.” 

Poging doodslag

Het koppel was in contact gekomen met de Nederlandse bende via Yannick O. en z’n vriendin Shauni V. Zij werkten al langer als koeriers. O. is geen onbekende voor het gerecht. De man uit het Oost-Vlaamse Sint-Pauwels kreeg twee weken geleden in beroep nog vijf jaar cel voor poging tot doodslag. In november 2017 was hij na een caféruzie in Kemzeke met zijn BMW ingereden op een groep cafégangers. Eén man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Toen O. de gevangenis invloog, nam zijn vriendin z’n handeltje over. Omdat het koppel Tom M. en diens vriendin in contact had gebracht met de Nederlandse organisatie, kregen ze aanvankelijk een procentje op hun verkoop. “Maar toen die afspraak afsprong en het Antwerpse koppel rechtstreeks voor de Nederlanders ging werken, werd hen dat niet in dank afgenomen”, stelde het openbaar ministerie. “Er volgde zelfs een dreigbrief.” 

Opgepakt in Spanje

Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat de twee koppels hun opdrachten ontvingen van de Zeeuw Jorin D. (26). De man kon in oktober vorig jaar worden opgepakt in Spanje en werd daarna uitgeleverd aan ons land. Volgens het openbaar ministerie bracht zijn handel hem liefst 1,2 miljoen euro op. Ze vorderen de verbeurdverklaring van dat bedrag en strenge celstraffen voor de vijf beklaagden. De twee koppels vragen milde straffen, net als Jorin D. Volgens zijn advocaat is de man allesbehalve het grote kopstuk. “Hij handelde meer als dispatcher en speelde opdrachten van de echte kopstukken door naar de koeriers”, pleitte meester Thomas Gillis. “De gevorderde verbeurdverklaring is waanzinnig. De verkoop heeft hem amper iets opgebracht. Uitspraak op 3 juni.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • GASTON DE WINTER

    En de vriendin nam het over , precies of ze nam een zaak over alsof het niets was een flinke boete en desnoods een cel straf want hij had nog wat op zijn kerfstok ???????