Boomplantactie is groot succes: 10.000 stekjes, ruim 300 enthousiastelingen en stralend weer

Nick Vansteenkiste en Stefanie Pintelon maken de handen vuil met hun kindjes Annaëlle en Jack.
TVA Nick Vansteenkiste en Stefanie Pintelon maken de handen vuil met hun kindjes Annaëlle en Jack.
Het stadsrandbos werd deze week uitgebreid met maar liefst 10.000 nieuwe bomen. Zondagmiddag vond het hoogtepunt van de actie plaats langs de Grintweg. Ruim 300 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. “Onze ambitie is om met het nieuwe bestuur het stadsrandbos met minstens 50 hectare te laten groeien”, zegt milieuschepen Silke Beirens (Groen). 

Al een hele week kwamen leerlingen van verschillende scholen naar het stadsrandbos om er 5.000 nieuwe bomen aan te planten. Zondagmiddag werden er nog eens 5.000 stekjes in de grond gestopt. Met deze actie groeit het stadsrandbos met drie hectare - ongeveer vijf voetbalvelden - naar een totale oppervlakte van 90 hectare. Het initiatief betekent meteen één van de grootste boomplantacties in Oostende in vele jaren, maar ook de opkomst was erg groot. De aanleg van het stadsrandbos begon in 1996.

Bas Bulteel en Ine Tuyls zijn van de partij met hun zoontjes Pablo-Victor en Felix (links), die moe werd van het vele planten.
TVA Bas Bulteel en Ine Tuyls zijn van de partij met hun zoontjes Pablo-Victor en Felix (links), die moe werd van het vele planten.

Jong en oud

De organisatie was in handen van coöperatieve Buitengoed, het stadsbestuur, vakantiecentrum Vayamundo en serviceclub Lions Club. Maar liefst 300 enthousiaste vrijwilligers daagden op en gingen aan het spitten en planten. “Wij wonen pal in het stadscentrum en daar heb je weinig groene, open ruimtes. Net daarom besloten we af te komen: het stadsrandbos is voor de stad zeer belangrijk. Het is ook een reactie op de vele bouwprojecten van appartementen”, vertellen Bas Bulteel en Ine Tuyls, die met hun zoontjes Pablo-Victor en Felix verschillende boompjes plantten. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld”, zegt Henrik Hovhannisyan. Hij komt met zijn nichtje Lusine stekjes planten. “Ze weet heel goed wat we hier komen doen. Kijk, dit is ook hun wereld. Ik wil dat kinderen, zoals m’n nichtje, binnen twintig, dertig en zelfs zestig jaar in een gezonde omgeving kunnen opgroeien. Daarom moeten we allemaal een inspanning leveren." Nick Vansteenkiste en Stefanie Pintelon komen met hun kindjes Annaëlle en Jack de handen vuil maken. “Dit is een mooi project en leuk voor de kleintjes. Ze zijn buiten en genieten van gezonde lucht. En natuurlijk overtuigde het stralende weer ons om naar buiten te komen.” 

Henrik Hovhannisyan en nichtje Lusine planten bomen met het oog op de toekomst.
TVA Henrik Hovhannisyan en nichtje Lusine planten bomen met het oog op de toekomst.

Biodiversiteit

De 10.000 bomen zijn niet allemaal dezelfde. Zo werden er bijvoorbeeld zwarte elzen, zomereiken en hazelaars geplant, die zorgen voor eetbare vruchten voor vogels, vlinders en bijen. Ook sporkehout, wilde kers en wilde peer zijn zeer goede nectarbronnen voor verschillende bijensoorten. In de bosrand komt meidoorn, sleedoorn, rode kornoelje, Gelderse roos en mispel. “Hiermee trekken we duidelijk de kaart van biodiversiteit”, zegt schepen Silke Beirens (Groen). “Het nieuwe stuk stadsrandbos wordt een paradijs. Vandaag bomen planten, is levensnoodzakelijk voor toekomstige generaties. Een volwassen boom absorbeert al snel 150 kilogram CO2 per jaar en bovendien zijn het uitstekende filters voor stedelijke verontreinigende stoffen. Onze ambitie is om met het nieuwe bestuur het stadsrandbos met minstens 50 hectare te laten groeien. Diezelfde lijn willen we doortrekken bij de aanleg van andere groene ruimtes, bijvoorbeeld in de stad zelf." De schepen wil samen met Buitengoed ook de aanduiding van het stadsrandbos verbeteren. “We denken na over duidelijke bewegwijzering. Want Oostende is meer dan het strand en heeft ook een zeer mooi hinterland dat iedereen kan bekoren.”

Ruim 300 vrijwilligers waren van de partij onder een stralende zon
TVA Ruim 300 vrijwilligers waren van de partij onder een stralende zon
Jong geleerd is...
TVA Jong geleerd is...
Een selfie van alle noeste arbeid kon niet ontbreken
TVA Een selfie van alle noeste arbeid kon niet ontbreken
Een selfie van alle noeste arbeid kon niet ontbreken
TVA Een selfie van alle noeste arbeid kon niet ontbreken
Deze jongen gaat er vol voor: die jeansbroek mag alvast in de wasmachine
TVA Deze jongen gaat er vol voor: die jeansbroek mag alvast in de wasmachine
Zonder handschoenen lekker wroeten in de aarde
TVA Zonder handschoenen lekker wroeten in de aarde
Ouders hielpen met hun kinderen mee spitten en planten
TVA Ouders hielpen met hun kinderen mee spitten en planten
En ook het oudere volkje nam gretig een schop vast
TVA En ook het oudere volkje nam gretig een schop vast1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ben Celis

    Het zoveelste struikbos, echte bomen worden er amper geplant. Het is triestig dat het politiek correcte ook hier de zaak in de hand heeft. Een voorbeeld? Prachtige dennen worden er amper geplant, echte beuken bomen, lindebomen, populieren (witte abeel, ratelpopulier) enz. Zielig maar helaas voorzien in agenda 21 en nu 2030. Zelfs in private bossen kan men niet meer planten wat men wil. De groene terreur is overal.