Bezoekers stappen in schilderijen

3D-EXPO GEOPEND AAN ZEEDIJK MARIAKERKE

Mister Bean schiet een bezoeker weg met zijn katapult.
Benny Proot Mister Bean schiet een bezoeker weg met zijn katapult.
Met een stralende zon was het weer niet ideaal om het overdekte 3D World Magic & Fun te openen, maar toch lokte het evenement, vooral 's morgens, heel wat bezoekers naar de zeedijk van Mariakerke. De attractie, die voor het eerst in Oostende staat, is veel meer dan een gewoon museum. Zo kan je in de schilderijen stappen en gekke foto's nemen. "Bezoekers kunnen bijvoorbeeld naar het toilet gaan met Donald Trump", klinkt het lachend.

"Papa, papa! Deze hebben we nog niet gedaan", trekt een kindje aan de arm van zijn vader. Een andere papa geeft aan een decor instructies aan zijn zoon: "Je moet zo staan en je hand daar leggen." De expo 3D World Magic & Fun, die de voorbije jaren in Koksijde stond, is alles wat een museum niet is. Je moet in de schilderijen staan en hoe meer gekke foto's je neemt, hoe beter. Dat doen de bezoekers dan ook maar al te graag. Zo kunnen ze onder meer een boom doorzagen met een panter op of zich laten wegschieten uit een kanon. Ook een bezoekje aan het toilet met Donald Trump en Hillary Clinton blijkt populair. De echte waaghalzen kunnen weglopen met de buit van een kluis. Keuze te over in de 50 decors.


Nieuwe blikvanger is weliswaar de 3D video Arctic Explorer. Daarbij kan je als bezoeker meespelen in een kortfilm vol fantastische dieren. Vanop een ijsschots zien deelnemers op een scherm hoe ze bezoek krijgen van enkele pinguïns. Een ijsbeer komt zich tegen hen aanschurken, terwijl de orka's heel wat water op de mensen spuiten. De animatie spreekt zelfs de allerkleinsten aan.

Jordy Nikkels gaat aan de haal met de inhoud van een kluis.
Benny Proot Jordy Nikkels gaat aan de haal met de inhoud van een kluis.

Altijd nieuwe decors

Colijn Verkempinck is met zijn gezin een van de eerste bezoekers. "Het zijn leuke decors dit jaar. Het is al de derde keer dat we de expo bezoeken en elk jaar groeit het nog. Er zijn telkens nieuwe decors, waardoor het leuk blijft. De film met de orka's valt vooral bij de kinderen erg in de smaak. Er is zelfs een KVO-decor. Het is dan ook een topattractie voor Oostende. Zeker bij slecht weer is dit ideaal om te doen", zegt hij.

Geschilderd in Vietnam

Ook Jordy Nikkels uit Jabbeke en zijn ouders zijn fan. "De expo beantwoordt aan al onze verwachtingen. Het leukste is dat je echt in de beelden gezogen wordt. Het is zeker een leuke uitstap", vindt het gezin.


De decors worden in Vietnam gemaakt en zijn een maand onderweg naar België. "Er gaat een lang proces vooraf aan de expo. Eerst verzamelen we foto's, onder meer via sociale media. We maken een selectie en sturen de beste naar onze ontwerpers. We werken onder meer samen met Oostendenaar Siegfried Vynck. De ontwerpers houden met verschillende elementen rekening, zoals bereikbaarheid voor kinderen. Hun ontwerp gaat naar de schilders in Vietnam. Dit jaar is de expo echt interactief geworden", besluit organisator Patrick Mortier.