Beruchte vrederechter met buitenlandse rekeningen houdt onschuld vol: “Ik ben geen foefelaar”

Vrederechter Guido De Palmenaer verscheen voor het Hof van Beroep van Gent.
PN Vrederechter Guido De Palmenaer verscheen voor het Hof van Beroep van Gent.
De voormalige Oostendse vrederechter Guido De Palmenaer, die ook beschuldigd wordt van de oplichting van senioren, blijft in beroep ontkennen dat hij een op geld belust fraudeur is. De 65-jarige man wordt beschuldigd van witwassen van geld via Zwitserse en Luxemburgse rekeningen, fraude en valsheid in geschrifte. “Meneer is een foefelaar”, zei het Gentse parket-generaal tijdens de behandeling, die een strenge toepassing van de strafwet vorderde.

De bal ging aan het rollen toen de advocaat van De Palmenaer een regularisatie aanvroeg voor een rekening in Luxemburg waarop 600.000 euro stond. Toen bleek dat De Palmenaer ook een Zwitserse rekening had waarop 500.000 euro stond. Op die rekening stond ook geld afkomstig van de Zwitserse rekening van zijn moeder, die zij geopend had na het overlijden van de vader van De Palmenaer. Maar de nalatenschap van zijn vader bedroeg volgens de aangifte slechts een goeie 6.000 euro. De Palmenaer sloot de rekening af, reed naar Zwitserland en bracht de 500.000 euro over naar zijn kluis in België, opnieuw zonder het geld aan te geven.

Een foefelaar

Agenten ontdekten het bestaan van het geld toen ze in januari 2014 binnenvielen in het appartement van de vrederechter in Oostende én in het vredegerecht zelf. Het geld in de kluis werd bijeengehouden met Zwitserse wikkels. Er ging een alarmbel af, en de speurders en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) besloten een fiscaal onderzoek te voeren. Daaruit bleek dat De Palmenaer jarenlang rekeningen had in Luxemburg en Zwitserland. 

Volgens het parket-generaal is het duidelijk dat Guido De Palmenaer de fiscus te slim af wou zijn door het geld cash af te halen in Zwitserland en ermee naar België te rijden. 
“Als je regulariseert, dan moet je volledig regulariseren”, zei advocaat-generaal Francis Desterbeck. “Meneer De Palmenaer zal zeggen dat die rekeningen niet moesten aangegeven worden voor regularisatie, maar dat is niet aan hem om daar over te beslissen, dat moet de regulator doen. Meneer zal dit misschien niet graag horen, maar hij is een ‘foefelaar’, wat duidelijk naar voren komt in dit dossier.” Hij vroeg een strenge toepassing van de strafwet. Op de zitting van januari had hij al 6 maanden cel en een geldboete van 50.000 euro plus de verbeurdverklaring van alle in beslag genomen gelden voor witwaspraktijken gevorderd. 

Feiten verjaard

Ook Frank De Palmenaer, de broer van de ex-vrederechter, springt nu mee in de dans. Hij eist een deel van het geld op. “Hij zijn gelden uit de nalatenschap die moesten aangegeven worden tijdens de successie”, vindt zijn advocate. De beklaagde vraagt de vrijspraak. “Guido De Palmenaer heeft dat geld gekregen van zijn moeder en dat is een perfect legale schenking geweest.” Volgens zijn advocaat zijn de feiten ook verjaard. “Het geld werd geschonken in 2009 en de rekening geliquideerd in 2011.” Dat beaamt de ex-vrederechter. “Ik ben niet de corrupte vrederechter en de op geld beluste fraudeur zoals ik overal word afgeschilderd. Had ik zelf aan de BBI niet verteld over die Zwitserse rekening, dan stond ik hier niet. Ik ben helemaal geen foefelaar!” De uitspraak valt op 27 juni.

Er loopt trouwens ook een zaak tegen De Palmenaer rond het oplichten van senioren. De magistraat wordt ervan beschuldigd dat hij senioren jarenlang grote geldbedragen of dure goederen aftroggelde. Het proces rond passieve omkoping, valsheid in geschrifte, diefstal en belangenneming is intussen uitgemond in een procedureslag.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lisa Vanrompay

    Hoe kan je op je leven eerlijk zo veel geld verdienen en overhouden?

  • chris neyt

    Op water en brood. Hij heeft genoeg kansen gekregen.