Exclusief voor abonnees

Bart Tommelein (Open Vld): “Klimaatjongeren hebben gelijk, het is onaanvaardbaar dat politici hun verantwoordelijkheid niet nemen”

West-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement heeft handen vol als Oostends burgemeester, maar laat nationale politiek nog niet los

Hij mag dan wel de handen vol hebben als burgemeester van Oostende, Bart Tommelein laat de nationale politiek vooralsnog niet los. Ambities om minister te worden heeft hij niet meer, maar hij wil zeker nog een rol spelen in de nationale politiek als parlementslid of misschien wel als voorzitter van Open Vld. Zijn voormalige bevoegdheid als minister van Energie blijft wel nog even nazinderen. “Het is belachelijk dat de beslissing om de kerncentrales te sluiten niet wordt uitgevoerd”, aldus de Oostendse burgervader.
Bart Tommelein smijt zich in de verkiezingsstrijd.
Bart Tommelein smijt zich in de verkiezingsstrijd.

U zit momenteel een paar maanden in het zadel als burgemeester, hoe ervaart u dat?

“Het is een nieuw gevoel, maar het is fijn om zo dicht bij de mensen te staan. In dit ambt kan je zelf veel verwezenlijken en in handen nemen, toch wel een groot verschil met het ministerschap. Ik ben wel even in de problemen geraakt met mijn agenda (lacht). Mijn mails behandelen, telefoons doen, dossiers instuderen,... ik deed dat allemaal in de auto. Nu is dat weggevallen omdat ik met de fiets naar het stadhuis ga.”

Ik ben wel even in de problemen geraakt met mijn agenda. Mijn mails behandelen, telefoons doen, dossiers instuderen: ik deed dat allemaal in de auto. Nu is dat weggevallen omdat ik met de fiets naar het stadhuis ga

Uw populariteit als politicus is de laatste tijd erg gestegen. Nog geen spijt gehad van uw overstap?

“Het was niet gemakkelijk om die switch naar het lokale bestuur te maken. Ik deed mijn werk als minister graag, maar spijt heb ik niet. Het is nu wel leuk om goede rapporten te krijgen, terwijl je zelf beslist hebt om ermee te stoppen. Ik blijf weliswaar de keuze maken voor Oostende, ik zal niet van gedacht veranderen. Ik word niet opnieuw minister.”

Bart Tommelein van Open VLD na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, die hem de sjerp opleverden.
Benny Proot Bart Tommelein van Open VLD na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, die hem de sjerp opleverden.

Vallen beide jobs te combineren? Veel burgemeester scoren niet goed in het parlement op vlak van aanwezigheid...

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Devroedt

  Zou het zondag michien verkiezing zijn ,hij keert zijn kar,trouwens het zou moeten verboden zijn langs de eene kant burgermeester en langs de ander kant een postje in de regering,je kan geen twee heren dienen,of het een of het ander.

 • danny buyse

  Hoe duurder het gas, elektriciteit, diesel en benzine hoe zuiniger we er mee omgaan. Als je deze producten goedkoop maakt gaat iedereen er kwistig mee omgaan. Ik stel voor hoe minder het verbruik hoe lager de btw!

 • Jan Baroen

  Het is onaanvaardbaar dat politici hun verantwoordelijkheid niet nemen, aldus Bart Tommelein. Even herinneren dat BT het Vlaams Parlement verlaten heeft om burgemeester te worden van ‘zijn’ Oostende. Nu hij burgemeester is, stelt hij zich opnieuw kandidaat voor het parlement en voor het voorzitterschap van de OVLD. Verantwoordelijkheid opnemen mijnheer Tommelein is niet cumuleren, wat ook de reden mag zijn.

 • Toran Korshnah

  Jan secember, wat is er dringender dan het klimaat? Als het klimaat valt, valt alles. Inclusief ieders leven. Ook het uwe. Heeft ook zijn voordelen. Moet u niet meer inzitten met economie, politiekers, onbetaalde rekeningen enz...

 • Dominiek Demeulemeester

  Eerst gaat hij zonnepanelen promoten,dan de slimme meter in onze schoenen schuiven en dan vlug een burgemeester postje innemen en hij is er vanaf!!