Band pakt uit met stop-motionvideo

REGISSEUR LISA TAHON MAAKT ORIGINELE CLIP VOOR POORBOYS AND PILGRIMS

Regisseur Lisa Tahon knipt foto's voor de clip uit.
Foto Proot Regisseur Lisa Tahon knipt foto's voor de clip uit.
Verovert de videoclip van de Oostendse rockers Poorboys and Pilgrims straks het internet? De kans bestaat, want regisseur Lisa Tahon werkt aan een opvallende clip voor het nummer 'Van de zèè toe an de pit'. Duizenden en duizenden foto's worden uitgeknipt en later weer samengevoegd.

Poorboys and Pilgrims bestaat al een vijftal jaar, maar bracht in juli vorig jaar hun debuutalbum 'Aj't geweten' uit. Op dat album staan Oostends ingezongen nummers op een flinke streep rock en folk. Nu wordt er van het nummer 'Van de zèè toe an de pit' een videoclip gemaakt, maar niet zomaar een clipje. Regisseur Lisa Tahon, die op het huidige Filmfestival van Oostende haar documentaire 'Upside Down' vertoont, kwam met het idee om een stop-motionfilm te maken.

5.025 foto's

"We (enkele groepsleden, red.) zijn al een tijdje via via bevriend. Op een barbecue had de band het over een videoclip en ik bood hen mijn hulp aan", vertelt Tahon. "Op domein 't Eiland in Zandvoorde hebben we eerst beelden gefilmd. Die heb ik op de computer, frame per frame, beeld per beeld bekeken en afgedrukt. Het resultaat zijn 5.025 foto's. Die moeten allemaal worden uitgeknipt en worden dan weer een per een geplaatst, gebruikt en op film vastgelegd. We voegen er ook oude beelden van Oostende aan toe. Het eindresultaat is echt wel zeer tof." Foto's afprinten alleen al kostte 400 euro. Daarbij komt nog eens dat het een zeer arbeidsintensief werkje is. "In café Manuscript hebben we eens een hele middag zitten knippen met tien man. Dan nog zaten we nog niet eens aan een kwart van de te knippen beelden", pikt gitarist Arne Speltinckx in. "We betrekken er vrienden en familie bij."

Misvatting

De keuze voor het nummer 'Van de zèè toe an de pit' ligt volgens Arne en zanger-gitarist Dieter Dubron voor de hand. "Het nummer gaat over Oostende, nostalgie en de misvatting die sommige buitenstaanders over de stad hebben. We krijgen er leuke reacties op, het wordt goed onthaald en het nummer blijft plakken. We willen van dit nummer dan ook ons uithangbord maken. Oké, Lucy Loes en Preuteleute zingen ook in het Oostends, maar in een ander genre. Dat we met een Oostendse regisseur mogen samenwerken, is een extra tof gegeven. Of de videoclip onze doorbraak kan betekenen? Als je in het Oostends muziek brengt, is het moeilijk om buiten de stad door te breken. Maar we doen het ongelofelijk graag en willen het Oostends vertegenwoordigen."

Leffingeleuren

Zondag staat de band om 14.30 uur op het podium van Leffingeleuren, bij café De Zwerver. "Na de Paulusfeesten is dit onze eerste echt grote festival. Dit optreden kan ons meer op de kaart zetten. Toegegeven, mogen spelen op Leffingeleuren staat mooi op je cv en is voor een lokale band zowat het hoogst haalbare." En Lisa Tahon, die blijft verder werken aan andere projecten. "Zo brouwen we aan een dansvoorstelling met Brugse gedetineerden in samenwerking met de vzw Klein Verhaal en Vrijstaat O. waar ook videobeelden aan te pas komen." De muziekclip zelf zou in oktober uitkomen.