Amper 10 sluikstorters beboet aan zee, ook al is het strand soms een stort

Na een warme dag ligt het strand 's avonds vaak vol afval en achtergelaten spullen.
Klaas Danneel Na een warme dag ligt het strand 's avonds vaak vol afval en achtergelaten spullen.
Afgelopen zomer hebben amper tien mensen een GAS-boete gekregen voor sluikstorten aan de kust. Nochtans lagen de stranden er vaak bij als een stort. De kustburgemeesters zeiden aan het begin van de zomervakantie dat ze streng zouden optreden, maar uiteindelijk heeft alleen Oostende dat gedaan, en dan ook maar beperkt.

Zaterdag 18 uur in Oostende. De wind steekt op aan zee en veel toeristen besluiten het strand te verlaten. De meeste mensen nemen hun afval mee naar huis, maar we zien ook verschillende mensen die dat niet doen. Als we er een Franstalig meisje over aanspreken, doet ze eerst alsof het achtergelaten flesje niet van haar is, maar na wat getwijfel raapt ze het uiteindelijk toch op. Op het strand vinden we nog meer achtergelaten blikjes, papiertjes, zelfs luiers. Ook rond de vuilnisbakken zien we zakken met afval staan. Als we in die bakken kijken, zien we dat die niet eens vol zitten, maar sommige toeristen doen gewoon de moeite niet om dat te controleren.

Betrappen

Overtredingen zijn er dus massaal en toch zijn aan de kust van De Panne tot Knokke-Heist in juli en augustus amper tien GAS-boetes uitgeschreven. Die tien overtreders werden allemaal betrapt in Oostende, in de andere negen kustgemeenten werd niemand beboet. Nochtans hadden de meeste kustburgemeesters aan het begin van de zomervakantie aangegeven dat ze streng zouden controleren, maar dat is dus nauwelijks gebeurd. “We hebben wel degelijk gecontroleerd, maar we hebben niemand kunnen betrappen”, reageert burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke. “Om een GAS-boete te kunnen geven, moet je iemand betrappen en dat is niet evident. Op het strand van Westende hebben we wel twee grote kunstwerken geplaatst waar toeristen afval in kunnen werpen en dat lijkt wel te werken. In de zomervakantie zijn ook acht voltijdse arbeiders elke dag bezig om het strand, de duinen en de dijk proper te houden.”

Boete tot 350 euro

Aan het begin van de zomervakantie was heel wat te doen over het afvalprobleem aan zee nadat VTM Nieuws beelden had getoond van het stort op het strand van Blankenberge na een warme zomerdag. Alle kustgemeenten hebben daarna ingegrepen en extra maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld extra vuilnisbakken plaatsen en die ook vaker ledigen. Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, De Haan, Zeebrugge en Knokke-Heist kondigden ook aan dat ze streng zouden optreden tegen sluikstorten met GAS-boetes tot 350 euro. Maar alleen Oostende heeft uiteindelijk woord gehouden: agenten in burger hebben acht avonden gecontroleerd en hebben tien overtreders beboet. In werkelijk hebben deze zomer een veelvoud aan toeristen afval achtergelaten op het strand. Zaterdagavond alleen al hebben we meerdere mensen gezien die hun troep gewoon lieten liggen. “Volgend jaar gaan we meer mensen en meer middelen inzetten om nog strenger te controleren”, verzekert Oostends burgemeester Bart Tommelein. “Het kan beter, dat geef ik toe, maar deze zomer was dan ook een testperiode.”

Proper Strandlopers

Dat lang niet alle toeristen hun afval mee naar huis nemen, zelfs niet na de media-aandacht, blijkt ook uit de cijfers van de Proper Strandlopers, de vrijwilligers die elke avond onze stranden opruimen. Tot nu hebben ze in juli en augustus al 11.675 liter afval opgeruimd, dat komt overeen met 195 grote vuilniszakken. Het gemiddelde per dag komt ongeveer overeen met dat van vorig jaar. “De toeristen die hun afval nu nog niet opruimen, zullen dat nooit doen”, zucht Kevin Pierloot, een van de 889 vrijwilligers bij de Proper Strandlopers. “Het zou volgens mij een oplossing zijn om het systeem van statiegeld in te voeren. Ik denk dat je hardleerse overtreders zo wel kunt overtuigen om hun afval op te ruimen. Bovendien moeten de sorteerregels ook beter. Nu verschillende die per kustgemeente. Wat uniformiteit zou het veel duidelijker maken.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vera Bres

    Ik woon in Wenduine en hier valt het nog mee,maar Blankenberge is een ramp ,maar wat wil je met duizenden komen ze met de trein aan in Blankenberge , dan richting strand en veel te weinig vuilbakken .