Alweer dure fiets uit garage gestolen

AANTAL FIETSDIEFSTALLEN STIJGT MOGELIJK BENDE AAN HET WERK

De gestolen cyclocrossfiets van Jelle Maddelein kostte 2.000 euro.
Foto Bart Boterman De gestolen cyclocrossfiets van Jelle Maddelein kostte 2.000 euro.
Het aantal fietsdiefstallen in Oostende is opmerkelijk gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Het lijkt erop dat er een professionele bende aan het werk is, die dure koersfietsen steelt. Afgelopen weekend werd er opnieuw een crossfiets van 2.000 euro meegenomen uit een garage. "We kennen het probleem en doen er alles aan om het op te lossen", zegt korpschef Philip Caestecker.

In de eerste vier maanden van 2017 registreerde de politie maar liefst 196 fietsdiefstallen. In de eerste vier maanden van 2016, 2015 en 2014 waren dat er respectievelijk nog 128, 122 en 170. Het gaat dus om een opmerkelijke stijging. "Er zijn intussen al enkele jongeren met gestolen fietsen betrapt. Daarnaast is er inderdaad wellicht een bende aan het werk, die fietsen uit garages steelt. Dan gaat het niet om zogenoemde 'gelegenheidsdiefstallen', maar om diefstallen met de bedoeling om de buit te verkopen", aldus Caestecker.

Afgelopen zondag nog werd de fiets van Jelle Maddelein, die aan de Velodroomstraat woont, uit de garage gestolen. "Ik had 's ochtends rond zes uur eventjes de poort van mijn garage laten openstaan, alvorens naar het werk te vertrekken. Toen ik terugkwam, was mijn cyclocrossfiets gestolen. Die kostte me 2.000 euro. Mijn vorige fietsen kocht ik telkens tweedehands en daar reed ik acht tot tien jaar mee. Mijn nieuwe Kona-cyclocrossfiets had ik nog geen jaar", vertelt hij. De dief werd wel gefilmd tijdens de diefstal. "Ik had een camera opgehangen om te zien of de katten niet in de garage zitten als we die openen, anders zouden ze op straat lopen. Nu komen de beelden wel van pas", zegt Jelle, die de beelden intussen overmaakte aan de politie.

Anderhalve week geleden werd ook nog de dure mountainbike van een politieman gestolen uit diens garage. Hij sprak toen van een professionele bende. Of beide feiten door dezelfde dader(s) werden gepleegd, is niet duidelijk.

"We werken erg hard op deze problematiek, omdat die onze burgers meteen raakt. We raden aan om je fiets steeds met een stevig slot te bevestigen aan een paal of een vast object, zodat die niet met een bestelwagen kan worden meegenomen. Is je fiets toch gestolen, dan doe je maar beter aangifte", aldus de korpschef. "Als we de daders klissen, kunnen we ze makkelijk linken aan de diefstallen."

De politie schakelde eerder al lokfietsen met een GPS-systeem in. Er is ook een aanbesteding lopende voor camera's, specifiek gericht tegen fietsdieven. Het stadsbestuur komt binnen enkele maanden nog op de proppen met een plan om het aantal fietsdiefstallen in te dijken.