Als de muren konden spreken... In Fort Napoleon doen ze dat nu ook écht

Fort Napoleon heropent op 5 oktober met een gloednieuwe permanente expo.
Benny Proot Fort Napoleon heropent op 5 oktober met een gloednieuwe permanente expo.
In Fort Napoleon kunnen de muren voortaan spreken. Het historische pand in Oostende heropent op 5 oktober na renovatie met een gloednieuwe permanente expo. Bezoekers moeten hun oren bijna letterlijk tegen de stenen drukken om de verhalentocht in het fort te volgen. Ondertussen is ook de toegankelijkheid verbeterd. “En je kan er voortaan terecht voor toeristische info en tickets”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Fort Napoleon is het decor van honderden jaren geschiedenis. De Fransen wachtten er bang de Engelsen op, de Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden en in de ‘summer of love’ kusten vele Oostendenaars er hun eerste liefje. De enige standvastige getuige? De immense muren van het fort zélf. Stad Oostende laat die eeuwenoude muren nu letterlijk spreken met een nieuwe permanente tentoonstelling. Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 5 oktober de gloednieuwe verhalentour volgen door het fort. 

Zacht gefluister

Wie dicht genoeg bij de stenen wandelt, tot op exact één meter afstand van de muur, hoort bekende en minder bekende stemmen zachtjes fluisteren wat er allemaal gebeurde doorheen de jaren. In totaal kan je luisteren naar twintig verhalen op twintig locaties in de onderbuik van het fort. Elk luisterpunt is aangeduid met een felgekleurde lichtprojectie. Onzichtbare audiostralen sturen heel gericht verhalen tot in de oren van de bezoeker.

Drie thema’s

Alle vertelsels zijn onderverdeeld in drie thema’s: geschiedenis , architectuur en faits-divers. Wist je bijvoorbeeld dat 500 Britse soldaten begraven werden onder de bakstenen? Elk verhaal duurt ongeveer één minuut en is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Voor kinderen werden de verhalen een tikkeltje ingekort én aangepast qua taal. Voor de Nederlandstalige stemmen werd gebruik gemaakt van ‘couleur locale’ van Oostende, namelijk radio- en tv-presentatrice Heidi Lenaerts.

Onthaalpunt Toerisme Oostende

Verder zal Fort Napoleon ook een onthaalpunt worden van Toerisme Oostende vzw. “Zo is er voortaan een vast infopunt op de Oosteroever. Inwoners en bezoekers zullen in Fort Napoleon terecht kunnen voor toeristische informatie, maar ook voor tickets van Kursaal Oostende en CC De Grote Post”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Verwarmingsinstallatie hersteld

Bovendien voerde Vlaamse erfgoedorganisatie Herita van midden april tot eind juni ook aanpassingswerken uit. Het fort kreeg een volledig nieuw, geautomatiseerd inkomsas om de toegankelijkheid te verbeteren. Voor een beter klimaatbeheer werden er ook bijkomende deuren geplaatst in het fort. Daarnaast is de verwarmingsinstallatie hersteld en uitgebreid met twee krachtige warmtepompen. Dankzij deze vernieuwingen is het fort nu beter gewapend tegen vorst en vocht.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stan Vankoo

    Napoleon heeft er zelfs nooit overnacht!