Al spelend leren in Strandrangercabine

DAGELIJKS GRATIS ACTIVITEITEN ZOALS KRABBEN VANGEN AAN ZEE

Deze mensen genoten alvast van het krabben vangen, een van de gratis activiteiten.
Benny Proot Deze mensen genoten alvast van het krabben vangen, een van de gratis activiteiten.
Het strand staat, zeker op een warme dag als gisteren, gelijk aan zonnekloppers en zwemmen in zee, maar er is meer te beleven. Zo kan je tijdens de vakantie elke dag terecht in de Strandrangercabine om gratis deel te nemen aan leerrijke activiteiten rond de zee. "Wij hebben krabben gevangen", zeggen enkele kinderen enthousiast.

Mattia (5), Jordy (6), Seppe (8) en Cedric (11) laten hun netten voorzichtig in het water glijden. Daarin zitten viskoppen die ze gekregen hebben in de Vistrap. Vol spanning turen de kinderen naar het water. Eens ze beet hebben, kan hun vreugde niet meer op. "Het is een simpele activiteit, maar het is een leuke manier om de middag te vullen en de kinderen leren ondertussen iets bij", zegt Elke Scheyving uit Oostende, die met dochter Mattia al voor de tweede keer bij de Strandrangercabine langskomt. Ze vindt het een schitterend initiatief. "Ik ben altijd op zoek naar activiteiten om de vakantie te overbruggen. Mattia vindt deze cabine heel leuk. Ze leert bovendien veel bij", zegt Elke.

De Strandrangercabine op het strand.
Benny Proot De Strandrangercabine op het strand.

Leuk voor de kinderen

Ook de oudere jongens die op vakantie zijn aan de kust leven zich uit. "Het leek me een leuke activiteit voor de kinderen. Het is eens iets anders dan op het strand zitten. Ze komen meer te weten over wat er in de zee leeft", zegt Els, de mama van Jordy en Seppe uit het Vlaams-Brabantse Opwijk.

Gratis

Eenmaal de krabben gevangen zijn, worden de netjes geïnspecteerd en bestudeerd. Samen met gids Ina van Horizon Educatief ontdekken de kinderen of het strand- of zwemkrabben zijn. "Dit is een zwemkrab. Hij heeft zwemvliesjes en de andere hebben pootjes", legt Ina uit. Ook Cedric amuseert zich. "We kwamen eigenlijk toevallig voorbij en het zag er heel leuk uit. We zijn sowieso niet echt strandgangers en dit is wel eens leuk om te doen", zegt het gezin uit Beersel. Er zijn nog elke dag in de vakantie gratis activiteiten.

Op speelse manier leren

Naast krabben vangen, wordt er ook aan garnaalkruien gedaan, wordt er aan de vloedlijn op zoek gegaan naar strandvondsten of is er labo-onderzoek. Het initiatief van de Strandrangercabine komt van het Marien Ecologisch centrum, samen met Horizon Educatief, WWF en de stad Oostende. "Doorheen het jaar krijgen we veel zeeklassen op bezoek. We vonden het wel interessant om ook tijdens de zomermaanden activiteiten aan te bieden. Zo leren we kinderen op een speelse manier om respect te hebben voor de zee en het strand. Dit is niet zomaar een plaats om te spelen, er is ook veel leven. Het is een belangrijke voedselbron", vertellen Henri Mille en Joeri Ryckaseys van het Marien Ecologisch centrum. Er zijn elke dag kleine groepjes. "Het is een nieuw initiatief dat nog wat moet groeien. We zitten hier wat weggestopt en dat is jammer, maar we krijgen toch elke dag geïnteresseerde kinderen over de vloer, dat is het voornaamste", zeggen de gidsen nog.


Er is elke dag een activiteit, die telkens om 14 uur start.