Afgehakte hand van Leopold II-beeld duikt op, maar Oostends stadsbestuur wil ze niet terug: “Beeld zonder hand is sterker statement”

Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) krijgt de hand van het beeld te zien, maar mag ze niet mee naar huis nemen.
BELGAONTHESPOT Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) krijgt de hand van het beeld te zien, maar mag ze niet mee naar huis nemen.
Tijdens een lezing over het Belgische koloniale verleden is de afgehakte bronzen hand van het Leopold I-beeld opgedoken. Actiegroep De Stoeten Ostendenoare kapte die hand in 2004 van het standbeeld aan de Drie Gapers. “We geven de hand enkel terug als het koningshuis zijn excuses aanbiedt voor de wandaden in Congo”, vertelt woordvoerder Piet Wittevrongel. “Maar wij hoeven die hand niet terug”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V).

De lezing vond plaats in het NT in Gent. Eerst werd aangekondigd dat de aanwezige Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de bronzen hand zou terugkrijgen. “Een symbolische daad tot verandering en dekolonisatie van de Belgische kunstpolitiek”, luidde de aankondiging. De hand werd in april 2004 door actiegroep De Stoeten Ostendenoare afgehakt als statement voor wat België in Congo heeft mispeuterd. Maar Piet Wittevrongel, die zich opwerpt als woordvoerder van de actiegroep en medebedenker van de actie in 2004, wilde de hand niet zomaar afstaan. 

We zijn bereid de hand terug te geven, maar dan willen we de absolute zekerheid dat er excuses komen van ons koningshuis voor de wandaden in de voormalige kolonie.” Wittevrongel benadrukte dat het de echte hand is. In het verleden werden namelijk al acties gevoerd met kopieën. Hij bewaart het origineel op een geheime plaats. Ook vraagt Wittevrongel dat de tanden van de vermoorde premier Patrice Lumumba, die bewaard liggen in het Brusselse Justitiepaleis, aan diens nabestaanden worden overhandigd. 

De discussie over excuses aan Congo laait weer op naar aanleiding van de opening van het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren, maar ook door een VN-rapport waarin België de raad krijgt om excuses aan te bieden voor het koloniale ver­leden.   

Al in 2016 pakte De Stoete Ostendenoare uit met een kopie, toen een historisch correct(er) bord werd aangebracht bij het bronzen beeld bij De Drie Gapers.
Benny Proot Al in 2016 pakte De Stoete Ostendenoare uit met een kopie, toen een historisch correct(er) bord werd aangebracht bij het bronzen beeld bij De Drie Gapers.

‘Sterker statement zónder hand’

“We hoeven de afgekapte hand niet terug", reageert Oostends cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V). “Kijk, we zetten al langer in op duiding van het Belgisch koloniaal verleden. Zo zijn er regelmatig lezingen en hingen we een historisch correct infobord aan het standbeeld bij de Drie Gapers. Monumenten verwijderen, lijkt me geen goed idee. Je moet voor heldere en duidelijke informatie en communicatie kiezen. Net daarom vind ik het een sterker statement om de hand van het beeld weg te laten. We wisten al langer dat Piet Wittevrongel in bezit was van de hand - we schrikken er dus niet van dat hij er plots mee komt. Dat we de hand niet terug moeten hebben, is een soort van toegeving. Ik wil dan ook meteen oproepen dat de actiegroep ophoudt met monumenten te bekladden (zoals vorige week, red.). Het opruimen van die vandalenstreken kost de belastingbetaler veel geld en doet de kunstwerken geen goed.” 

In 2004 werd een hand afgehakt van het iconische bronzen beeld.
PETER MAENHOUDT In 2004 werd een hand afgehakt van het iconische bronzen beeld.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.