Actievoerders voor vluchtelingen op Zeeheldenplein krijgen GAS-boetes

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een 30-tal actievoerders heeft op het Zeeheldenplein verzameld voor een actie van Kusten in Solidariteit: ‘Open de ogen, open de grenzen’. De samenkomst was niet aangevraagd en dus illegaal. De politie kwam snel ter plaatse. Hoewel de actievoerders op anderhalve meter van elkaar bleven rustig verliep, moesten ze onmiddellijk stoppen. Enkelen onder hen kregen een GAS-boete.

De actievoerders roepen de inwoners van de kustgemeenten op om meer solidariteit te tonen met vluchtelingen en vragen lokale politici om een veilige oversteek over de zee mogelijk te maken. De actievoerders hielden bordjes op met de boodschap ‘niemand is illegaal’. “We staan hier vandaag rond het monument van de Zeelieden op het Zeeheldenplein om hier ook de vele migranten te herdenken die stierven aan de grenzen van Fort Europa en onze Noordzee. Fort Europa heeft sinds 1993 al 35.760 doden op zijn geweten en nog veel meer waarvan we zelfs niet weten”, zegt Johan Bultiauw.

Kapellestraat

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) had vorige week al laten weten dat hij geen enkele actie meer zou toelaten. De politie kwam dan ook snel ter plaatse en vroeg de actievoerders vriendelijk om opnieuw te vertrekken. Niet iedereen was daar tevreden mee. “Staan de mensen in de Kapellestraat zo ver uiteen met een mondmasker aan?” Uiteindelijk is iedereen rustig vertrokken. Enkele actievoerders kregen een GAS-boete.

De actievoerders verzamelden op het Zeeheldenplein in Oostende.
LBB De actievoerders verzamelden op het Zeeheldenplein in Oostende.
De actievoerders verzamelden op het Zeeheldenplein in Oostende.
LBB De actievoerders verzamelden op het Zeeheldenplein in Oostende.