ABVV Metaal roept arbeiders Daikin Europe op om het werk neer te leggen: “De werkdruk ligt te hoog”

Foto Proot
De vakbond roept de arbeiders van Daikin Europe op om het werk neer te leggen op 28 juni en 1 juli naar aanleiding van aanslepende conflicten. De verzoeningspoging vorige dinsdag bracht geen oplossing, waardoor het ABVV Metaal beslist heeft om over te gaan tot een staking.

Het conflict gaat over een veel te hoge werkdruk, het sociaal overleg en het gebrek aan appreciatie voor de medewerkers. “De airco-producent kent een constante groei, en ontwierp ook enkele nieuwe machines die het op de markt heel goed doen, hetgeen op zich uiteraard heel goed nieuws is”, licht Henk Deprez van ABVV Metaal toe. De verschillende vakbonden dringen naar eigen zeggen al drie jaar aan op een goede voorbereiding van de implementatie van de nieuwe machines. “Net daar wringt het schoentje. Deze raadgevingen werden door het management niet of veel te weinig opgevolgd, met als gevolg dat de mensen nu constant worden geconfronteerd met een constante té hoge werkdruk en groot gebrek aan stabiliteit op de werkvloer.”

Begin april werd door ABVV Metaal reeds aan de alarmbel getrokken. “Pas toen is de directie wakker geworden. Weliswaar voldoen de getroffen maatregelen absoluut niet, en worden er evenmin garanties geboden dat deze maatregelen ook een kans op succes zouden kunnen hebben. Er worden ondermeer 100 vaste contracten toegekend, maar deze zullen ten vroegste op 1 november toegekend, wat veel te laat is want het seizoen is dan al voorbij.” Volgens ABVV is er voldoende sociaal overleg maar worden gemaakte afspraken teruggenomen door de hogere directie. De vakbond eist absolute voorrang aan de uitwerking van een stappenplan om het productieproces op een normale en menselijke manier te laten verlopen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Dewaele

  Denk toch tweemaal na. Ons heel winstgevend bedrijf is na ruim 30 jaar gedelocaliseerd.

 • Michel Carpentier

  Panikeer eens niet...Hoor al dertig jaar dat ze "de boel" gaan sluiten. Ondertussen is Daikin wel een multinational geworden die honderden miljoenen winst heeft gemaakt. Dan mag er wel eens iets meer vanaf dan een ijsje als het warm is toch ?

 • tania weiss

  Staken helpt niet integendeel onderhandelen wel We willen zekerheid voor onze fabriek,elk jaar is er een piek v werkdruk maar die blijft ook niet duren dus waarom die schele staking.Jullie nemen ons geld af door te staken en mss.ook wel onze werkzekerheid. Awel bedankt ABVV

 • tania weiss

  Gaat het ABVV onze wedde betalen als er beslist wordt dat we allemaal aan de deur staan?