64 assistentiewoningen in Co-center

PROJECTONTWIKKELAAR BLAAST LEEGSTAANDE SITE NA TIEN JAAR NIEUW LEVEN IN

Na tien jaar leegstand komen er 64 assistentiewoningen in de gebouwen van het Co-center.
Foto Proot Na tien jaar leegstand komen er 64 assistentiewoningen in de gebouwen van het Co-center.
Er komen 64 assistentiewoningen op de site van het Co-center in Oostende. De gebouwen, die al meer dan tien jaar leeg staan, krijgen daarmee eindelijk een nieuwe bestemming.De werken beginnen eind deze maand.Tegen 2017 moeten de flats klaar zijn.

Oostende heeft nood aan nieuwe woonvormen voor de oudere bevolking en dat hebben ook projectontwikkelaars begrepen. Na de Rialto komen er nu ook assistentiewoningen op de site van het Co-center. Sinds 2006 was hier al sprake van een woningproject met luxueuze lofts. Maar van het project kwam maar weinig in huis. De site, tussen de Alfons Pieterslaan, de Jules Peurquaertstraat en de Amsterdamstraat, staat ondertussen al jaren leeg en is een echte kankerplaats in de stad. Hier was ooit de coöperatieve SEO gelegen, in de volksmond 'De Coo'.

Winkelcentrum

In de jaren tachtig kwam er een winkelcentrum voor in de plaats, dat echter kort na de eeuwwisseling zijn deuren sloot. In 2013 was de bekende horecazaak Bierco even terug. De zaak was toen tien jaar gesloten en wilde vlak voor de omvorming tot lofts nog even herleven. Twee jaar later komt er alsnog schot in de zaak en krijgt het gebouwencomplex met een grondoppervlakte van 1.800 vierkante meter en een bebouwde oppervlakte van 5.800 vierkante meter een nieuwe bestemming.


Het mooie pand verliest niets van zijn authentieke karakter. "Het gebouw wordt niet gesloopt. De gebouwen worden in de plaats volledig ontmanteld tot op de betonnen constructie. Van daaruit worden de 64 assistentiewoningen gecreëerd met respect voor de geschiedenis van het pand", vertelt Steven Soetaert van Groep Caenen, die instaat voor de verkoop. De ontmanteling van het complex zal zeker drie maanden in beslag nemen en start eind september of begin oktober. In de eerste helft van 2017 moet het project, dat Co-center gedoopt werd, opgeleverd worden.

Verpleegster

Dat de nood aan zorgwoningen groot is, bewijst alvast de grote interesse. "We zijn nog maar twee weken geleden gestart met de publiciteit en de respons is al enorm", zegt Soetaert. "Heel wat mensen voelen zich aangesproken door de ligging, maar ook door de geschiedenis van de site. Er zijn in Oostende al rusthuizen en ziekenhuizen. Maar aan een tussenvorm waarbij mensen nog altijd zelfstandig kunnen wonen en toch enige ondersteuning krijgen, is er nog een groot tekort in de stad. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement, maar Zorgpro zorgt voor de zorgondersteuning. Het servicepakket betekent onder meer dat er een verpleegster kan langskomen. Er is ook parttime iemand aanwezig in het complex. Daarnaast zullen er een brasserie, een gemeenschappelijke bibliotheek, een kapper en andere voorzieningen zijn", legt Soetaert uit.


Alle informatie over het project is terug te vinden op de website www.cocenter.be.