500 handtekeningen voor voorstel? Dan mag je idee toelichten op gemeenteraad in Oostende: “Inwoners geven beleid mee vorm”

Voorzitter van de gemeenteraad van Oostende Wouter De Vriendt.
TVA Voorzitter van de gemeenteraad van Oostende Wouter De Vriendt.
Oostendenaars krijgen op de gemeenteraad spreekrecht en kunnen weldra vragen en voorstellen agenderen. Een van de voorwaarden is wel dat er 500 handtekeningen verzameld moeten worden. “Hiermee ligt de drempel zeer laag, zeker in vergelijking met andere centrumsteden”, maakt gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) zich sterk. 

In het verleden werd het voorstel om een vragenuurtje in te voeren van tafel geveegd. “Dit is een trendbreuk”, erkent Wouter De Vriendt. “Ik wil dat de gemeenteraad haar deuren opengooit. Als politicus mag je geen schrik hebben van sterke meningen, iets waar Oostendenaars bekend voor staan. Nu geven we hen de kans om mee het beleid te vormen.”

Lage drempel

Het spreekrecht wordt op een laagdrempelige manier georganiseerd. “Om vragen en voorstellen te agenderen, moeten inwoners 500 handtekeningen van inwoners ouder dan 16 jaar verzamelen”, legt De Vriendt uit. “Dat is een pak minder dan in andere centrumsteden, die als regel 1 procent van het inwonersaantal vragen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Aalst, Antwerpen, Genk, Gent en Hasselt. In Kortrijk zijn er zelfs 4.000 handtekeningen nodig, in Brugge 1.000. Nog in onze provincie heb je in Roeselare 500 stuks nodig. Enkel Mechelen doet beter met 280 signaturen.”

Het is belangrijk om zonder complexen, zonder wantrouwen en open om te gaan met mondige burgers

Wouter De Vriendt

Debat

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo is het aantal vragen en voorstellen beperkt tot drie per gemeenteraad. De stad zal ook formulieren ter beschikking stellen om de handtekeningen te verzamelen - zowel op papier als digitaal via de elektronische identiteitskaart. De vragen moeten ook veertien dagen voor de volgende zitting ingediend worden. “Uit respect voor de initiatiefnemer worden de vragen en voorstellen behandeld bij het begin van de zitting. Zo hoeven de inwoners niet te wachten tot het einde van de gemeenteraad. Want zoals je weet kunnen die in Oostende soms lang duren. De initiatiefnemer heeft vijf minuten om het agendapunt toe te lichten. Het schepencollege geeft antwoord. Ook raadsleden kunnen hierop inpikken en de vraagsteller kan nog eens reageren. Zo krijg je een dynamisch debat.” De vraagstelling zal ook te zien zijn op de livestream van de gemeenteraad.

archiefbeeld ter illustratie
Benny Proot archiefbeeld ter illustratie

Complexloos

De stad wil ook andere vormen van burgerparticipatie versoepelen. Voor het verzoekschrift, zeg maar de schriftelijke procedure van vraag en antwoord zonder publiek debat of stemming, en een volksraadpleging komt meer informatie op de stedelijke website en een digitaal formulier. “Het is belangrijk om zonder complexen, zonder wantrouwen en open om te gaan met mondige burgers", besluit Wouter De Vriendt. Op de gemeenteraad van 31 augustus worden de nieuwigheden ter stemming voorgelegd, zodat ze in principe eind september in voege treden. Intussen wordt ook werk gemaakt van hernieuwde wijkraden.