5 jaar cel voor zeven ramkraken, maar plots blijkt veroordeelde niet de man die men dacht

De bende sloeg in november 2014 toe in de Dreamland van Oostende.
JVK De bende sloeg in november 2014 toe in de Dreamland van Oostende.
Een 33-jarige Roemeen heeft een tweetal maanden onterecht in de cel gezeten voor zijn vermeende betrokkenheid bij zeven ramkraken in onder meer Oostende en Roeselare. R.R. vloog achter de tralies, nadat hij vorig jaar 5 jaar cel kreeg. Donderdag bleek hij evenwel niet de persoon te zijn die het gerecht voor ogen had.

R.R. kwam op 5 augustus voor de rechter in Brugge. Hij tekende er verzet aan tegen de 5 jaar cel die hij op 12 april vorig jaar bij verstek kreeg voor zeven ramkraken in Oost- en West-Vlaanderen. “Ik heb niets te maken met deze feiten”, verklaarde hij plots op de zitting. “Mijn identiteit werd door die bende ramkrakers gestolen.” Op 14 juli 2014 pleegden de bende onder meer een ramkraak op de Mediamarkt in Roeselare. Buit: 300.000 euro aan smartphones en tablets. Op 9 november 2014 sloegen ze toe in de Dreamland van Oostende. Ook bij de andere feiten in Waregem, Kuurne, Doornik, Waterloo en Deinze werden voor tienduizenden euro’s aan kledij en elektronica gestolen. 

Camerabeelden

R.R. was volgens de speurders één van de ramkrakers. Hij ging zich deze zomer na zijn veroordeling zélf aangeven bij de Brugse politie, maar ontkende met klem. De rechter stelde de verzetszaak uit om na te gaan of het verhaal van de Roemeen klopte. Volgens het parket verklaarde één van de bendeleden intussen inderdaad dat de identiteit van R.R. misbruikt werd door één van zijn kompanen. Ook de persoon die te zien was op camerabeelden van de feiten, blijkt nu maar weinig gelijkenissen te vertonen met de man. De rechtbank verklaarde het verzet van R.R. donderdagmorgen ontvankelijk, waardoor de man vanavond nog de gevangenis mag verlaten. Volgende week donderdag velt de rechter een definitief vonnis in de zaak. Een vrijspraak dringt zich op.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.