30% meer afgestane honden in Blauwe Kruis: “Mensen hebben minder schroom dan vroeger om naar het asiel te gaan”

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Dierenasiel Het Blauwe Kruis van de Kust in Oostende heeft in 2019 liefst 30 procent meer honden opgevangen, doordat hun eigenaars er afstand van deden. Het waren er 71, terwijl dat er in 2018 nog 50 waren. “Mensen hebben minder schroom dan vroeger om hun hond in het asiel achter te laten", stelt voorzitter Fabrice Goffin van Het Blauwe Kruis.

“De echte pieken waren net zoals andere jaren rond maart en in de zomermaanden. In maart komen de kerstcadeautjes terug en in de zomermaanden willen de mensen op vakantie vertrekken”, legt voorzitter Fabrice Goffin uit. Voor de significante stijging ten opzichte van 2018 ziet hij twee verklaringen. “Verkoop via het internet en tweedehandssites boomt, jammer genoeg ook bij dieren. Tweedehandssites staan vol honden. Het zijn jammer genoeg echte consumptieartikelen geworden. Het houden van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn. Een hond kopen, is vandaag veel te makkelijk”, zegt Goffin. 

Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust.
Benny Proot Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust.

Wekenlang wachten op baasje dat niet komt

“Daarnaast stel ik vast dat mensen minder schroom hebben dan vroeger om hun hond naar het asiel te brengen. Velen staan evenwel niet stil bij de trauma’s dit teweeg brengt. De dieren zitten hier soms wekenlang te treuren, wachtend op hun baasje dat niet meer komt. Sommige honden gaan psychologisch volledig ten onder.”

Minder schroom om een hond naar het asiel te brengen: dat kan een verklaring zijn voor een daling in het aantal ‘vondelingen’, namelijk 75 in 2019 en 83 in 2018. “Moeilijk te zeggen of er een verband is, want ook in 2019 zijn er gedumpte honden binnengebracht. Naar het asiel brengen in plaats van je hond ergens achterlaten, kan ik natuurlijk enkel toejuichen", aldus Fabrice Goffin.

101 honden kregen nieuwe thuis

 Van de 75 vondelingen in 2019 zijn er overigens 53 terug naar de eigenaar gekeerd, omdat ze effectief verloren gelopen waren. De 22 overgebleven vondelingen, waaronder dus veel gedumpte honden, zijn inmiddels geadopteerd, behalve eentje. 

In 2019 vond Het Blauwe Kruis in Oostende voor in totaal 101 honden een nieuw baasje, waaronder ook enkele in beslag genomen viervoeters. In 2019 en 2018 zijn respectievelijk 20 en 16 honden binnengebracht die door de politie in beslag waren genomen. Tot slot blijkt het meest voorkomende ras in het asiel een stafford te zijn.